20 feb. 2024 | 12:20

Cu ce se stropesc pomii după tăiere. Ce trebuie să faci primăvara

Diverse
Cu ce se stropesc pomii după tăiere. Ce trebuie să faci primăvara
Ce trebuie să știi

Stropirea pomilor după tăiere este o practică importantă în îngrijirea lor pentru a preveni infestările, a stimula creșterea sănătoasă și a menține planta într-o stare optimă de sănătate. Dar cu ce se stropesc pomii după tăiere? Substanțele folosite pentru stropirea pomilor după tăiere variază în funcție de scopul acesteia și de necesitățile specifice ale speciei de pom.

Îngrijirea pomilor primăvara

Atunci când tăiem ramurile mai mari, de obicei aplicăm var pe tăieturi. Acest lucru ajută la prevenirea deteriorării și pătrunderii agenților patogeni în lemn. 

De asemenea, protejează lemnul de schimbările de temperatură și de efectele adverse ale condițiilor meteorologice.

Citește și: Ce trebuie să faci în solar la final de ianuarie. Detaliul care va face diferenţa la primăvară

Înainte de a aplica orice substanță pe pom după tăiere, este important să se țină cont de specia de pom, de condițiile vremii și de recomandările specifice pentru pomul tău. 

Îngrijirea pomilor primăvara este esențială pentru a asigura o creștere sănătoasă și fructificarea abundentă a acestora în sezonul următor. Iată câteva activități și sfaturi importante pentru îngrijirea pomilor în primăvară:

Primăvara este un moment potrivit pentru tăierea pomilor, în special pentru eliminarea ramurilor uscate, deteriorate sau bolnave. Tăierea corectă ajută la stimularea creșterii noi și la formarea unei coroane echilibrate.

Pomii pot beneficia de aplicarea îngrășămintelor echilibrate sau organice în primăvară pentru a le furniza nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă și pentru dezvoltarea florilor și a fructelor. 

Este important să urmezi instrucțiunile de aplicare și să nu aplici prea mult îngrășământ, ceea ce ar putea dauna pomilor.

Citește și: Cu ce să stropești pomii când sunt temperaturi negative. Trucul de aur care îi ferește de îngheț

În funcție de condițiile meteorologice și de necesitățile specifice ale pomilor, poate fi necesară irigarea regulată în primăvară pentru a asigura o hidratare adecvată a solului.

Îndepărtarea buruienilor în jurul pomilor este importantă pentru a reduce competiția pentru nutrienți și apă și pentru a preveni apariția bolilor și dăunătorilor. Folosirea unor metode de control al buruienilor, cum ar fi mulcirea sau utilizarea unor erbicide selective, poate fi benefică în acest sens.

Monitorizarea pomilor pentru semne ale apariției dăunătorilor și bolilor este crucială în primăvară. Aplicați tratamente preventive sau curative, conform necesităților, pentru a proteja pomii împotriva bolilor și a dăunătorilor comuni, cum ar fi insectele, ciupercile sau bacteriile.

În regiunile în care există riscul de înghețuri târzii în primăvară, protejarea pomilor împotriva temperaturilor scăzute este esențială pentru a preveni daunele la muguri și la florile înflorite. 

Citește și: Nu ai mai tăiat niciodată așa ramurile pomilor fructiferi. Un expert pomicultor a dezvăluit unghiurile de aur

Folosirea acoperirilor sau a sistemelor de irigare pentru încălzire poate fi o măsură preventivă eficientă.

Cu ce se stropesc pomii după tăiere

După tăierea ramurilor, pomii pot dezvolta răni expuse care pot deveni poarta de intrare pentru bacterii, fungi sau insecte dăunătoare. 

Pentru a proteja aceste răni și a preveni infecțiile, se aplică adesea un tratament sau o vopsea specială pe suprafața tăieturii. Aceste substanțe formează o barieră fizică care protejează țesutul expus și ajută la vindecarea mai rapidă a rănii. Acestea pot fi pe bază de ceară, pe bază de ulei sau pe bază de latex.

În unele cazuri, în special atunci când există riscul apariției unor boli fungice sau bacteriene, se pot utiliza soluții antiseptice sau antifungice pentru a curăța și a dezinfecta suprafața tăieturilor. 

Aceste substanțe ajută la eliminarea oricăror organisme patogene care ar putea infecta pomul și pot ajuta la prevenirea apariției bolilor.

Citește și: De ce să tai merii și perii in ianuarie. Te vei bucura de rezultate în câteva luni

Există produse comerciale disponibile care sunt formulate special pentru a ajuta la vindecarea rapidă a rănilor provocate de tăierea pomilor. 

Aceste substanțe de vindecare a rănilor pot conține ingrediente care stimulează creșterea țesutului și vindecarea rapidă a tăieturilor, ajutând astfel la reducerea riscului de infecție și la promovarea vindecării sănătoase a pomului.

În unele cazuri, se pot utiliza uleiuri horticulturale sau alte substanțe care protejează lemnul pentru a împiedica uscarea și crăparea lemnului tăiat. Aceste substanțe pot ajuta la menținerea integrității structurale a pomului și la prevenirea deteriorării ulterioare a lemnului.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au invadat Pământul
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate. CNPP explică
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
BANI pentru cei care STAU la BLOC. ANUNȚ pentru PROPRIETARI
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro