Te-ai întrebat vreodată ce poți face cu pâinea veche, uscată, pe care nu o mai mănânci? Dacă ai tendința să o arunci imediat după ce trec câteva zile, află că există și alte utilizări ale acesteia. A fost descoperit un secret vechi, pe care îl știau doar cei mai buni grădinari. Ce se întâmplă dacă presari pâine veche pe la plante.
Dacă vă întrebați cum să fertilizați solul pentru culturile de roșii, castraveți și ardei, o soluție surprinzătoare poate fi pâinea veche. De precizat că acest amestec trebuie pus pe sol chiar înainte de plantație, pentru a avea efect imediat.
De-a lungul creșterii plantelor, nu uita să mai adaugi fertilizant. Prima aplicare se face într-o săptămână de la plantare, urmată de cel puțin două aplicări în timpul dezvoltării fructelor.
Pentru a pregăti îngrășământul din pâine, aveți nevoie de pâine uscată, apă și recipiente închise. În primul rând, decideți cât îngrășământ doriți să folosiți. Pentru plantele tinere, o cantitate de ½ linguriță per plantă este suficientă, iar pentru plantele mature, se recomandă 1 linguriță per plantă.
Pentru fiecare litru de apă, utilizați 30 de grame de pâine. Fierbeți apa și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. Între timp, tăiați sau rupeți pâinea în bucăți mai mici. Adăugați pâinea în apă și închideți recipientul. Lăsați amestecul la rece, în frigider sau în pivniță, timp de 24 de ore.
După aceasta, strecurați amestecul printr-o sită și lăsați-l la rece încă cel puțin 5 zile. În acest timp, va începe procesul de fermentație, care este esențial pentru îngrășământ. Astfel, prepararea acestui amestec simplu, dar care face minuni, este gata.
Înainte de a aplica îngrășământul pe plante, udarea prealabilă este recomandată pentru a permite rădăcinilor să absoarbă mai bine nutrienții. Aplicați îngrășământul dimineața devreme sau seara, pentru a evita lumina directă a soarelui.
Secretul constă, de fapt, în drojdia din pâine. Acest ingredient stimulează creșterea plantelor, iar acestea primesc o varietate de nutrienți esențiali, cum ar fi fosforul, azotul, manganul, fierul și sodiul. Este o substanță care face minuni pentru orice tip de plante, chiar și pentru florile din ghiveci.
Puteți composta pâinea uscată cu resturi de fructe și legume, precum și deșeuri de grădină. Compostarea face ca solul să devină mai bogat în nutrienți, microorganisme benefice și substanțe organice. Acestea pot stimula creșterea plantelor și pot îmbunătăți sănătatea solului.
Pâinea poate ajuta la păstrarea umidității în teren. Este capabilă să absorbă și să păstreze apa, menținând solul umed pentru o perioadă mai lungă de timp, fie că este vorba despre grădină sau ghiveci. Acest lucru este deosebit de util în zonele în care apa se evaporă rapid din sol.
Cu toate acestea, este important să nu adăugăm prea multă pâine, deoarece ar putea atrage dăunători nedoriți sau ar putea forma urme de mucegai în sol. Este mai bine să folosiți pâinea în mod moderat și să urmăriți modul în care se comportă apoi plantele și solul.
Dacă ești un mare iubitor al plantelor, cu siguranță îți dorești să ai mare grijă de ele. Și deși poți găsi o varietate de produse în magazinele de specialitate, uneori, cele mai bune trucuri sunt cele simple și accesibile, pregătite chiar la tine acasă. Așadar, iată de ce ar trebui să iei în considerare aplicarea făinii la rădăcinile plantelor.
După cum se știe deja, făina de grâu conține o cantitate considerabilă de nutrienți, inclusiv vitaminele B1, B2, A și D. În plus, acest produs popular conține toate ingredientele de care plantele tale au nevoie pentru a crește mai rapid: magneziu, zinc, seleniu, calciu, fier și potasiu.
Pentru a face cel mai util fertilizant, ai nevoie de doar trei linguri de făină și o lopată. Nu există nimic altceva. Acum începe să sapi ușor cu lopeța până ajungi la rădăcina plantei. În continuare, adaugă făină și așază-l pe sol. Nu uda planta în acea zi, pentru ca nutrienții să funcționeze corect.