În Europa, rețetele din panificație și cofetărie sunt realizate pe baza ingredientelor măsurate concis prin cântărire. Specialiștii din domeniul culinar au ajuns la concluzia că aceasta este forma cea mai potrivită pentru a măsura ingredientele, inclusiv făina pentru compoziții.
Principalul motiv pentru care rețetele nu dau rezultatul dorit are legătură de cele mai multe ori cu făina. Acest produs crucial în panificație și cofetărie poate fi pretențios. Dacă pui prea multă făină în compoziție, produsul final va fi dur și uscat. Dacă pui prea puțină, va prezenta porțiuni umede și dense.
Te-ar putea interesa și: Nu mai arunca făina expirată. Fă asta cu ea și scapi de o mare problemă. Trucul este util
Pentru a măsura corect făina, cel mai bine este să folosești o lingură cu care să scoți pulberea din recipient, pe care să o pui apoi într-o cană de măsurare. Nu este recomandat să introduci cana de măsurare direct în făină și să iei, din ochi, cantitatea de compoziție necesară.
După ce pui făina în cana de măsurare, ai grijă să o nivelezi întotdeauna. Repetă acești pași ori de câte ori este nevoie, cu o cană, jumătate de cană, trei sferturi sau un sfert de cană. Asigură-te că măsori făina corect, înainte de a o adăuga în compoziție, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Pentru măsurarea cât mai precisă a făinii, ar fi bine să folosești un cântar de bucătărie. Dacă nu dispui de un astfel de obiect și ai la dispoziție doar o cană normală de bucătărie, îți prezentăm mai jos lista gramajelor, în funcție de tipul de făină utilizat, pentru a nu da greș în rețetă.
Te-ar putea interesa și: De ce să pui folie de aluminiu în borcanele cu făină, mălai sau orez. E trucul gospodinelor iscusite
În altă ordine de idei, există o greșeală pe care multe gospodine o fac și care conduce la folosirea unei cantități de făină cu 25% mai mare decât cea necesară. Acest lucru se întâmplă, potrivit bucătarilor experimentați, atunci când gospodinele nu folosesc lingura pentru a umple cana de măsurare cu făină, ci introduc cana de măsurare direct în recipientul cu făină pentru a o umple.
Rezultatul? Prăjituri sau preparate mai dure, mai tari, prea groase sau chiar uscate. Poți evita însă, această greșeală ținând cont de sfaturile pe care ți le-am oferit mai sus.