Morcovii sunt delicioși în toate formele. Românii din unele zone ale țării îi pun la fermentat alături de gogoșari și bețe de hrean, alții îi trag la tigaie în preparate cu mai multe legume, iar câțiva îi preferă ca o gustare în stare crudă între mesele principale. Gospodinele știu cum să îi prepare cel mai bine și să îi pună în valoare. Cum poți să îi păstrezi pentru mai mult timp proaspeți și crocanți? Doamnele pricepute în bucătărie știu deja această metodă. Iată câteva sfaturi prețioase pentru o cămară perfectă pentru sezonul rece!
Morcovii pot fi consumați în nenumărate moduri. Unii oameni îi preferă în salate, alții în tocănițe de legume, iar câțiva adoră să îi servească murați lângă alte feluri de mâncare. Morcovii se găsesc pe rafturile magazinelor și pe tarabele din piață în orice perioadă a anului.
Leguma aceasta se pune la supe, ciorbe, salate și chiar și în deserturi. Indiferent de cum ai alege să te bucuri de ei, trebuie să îi depozitezi în mod corect. Gospodinele știu că cel mai bine stau în borcane. Spală bine legumele și curăță fiecare bucată de coajă, iar mai apoi taie totul în bucăți mici sau bastonașe.
Pune morcovii într-un borcan mare curat și uscat, iar mai apoi lasă recipientul în congelator. Metoda aceasta este utilă pentru că poți scoate cantitatea de care ai nevoie de la rece exact când te pregătești să gătești. În modul acesta reușești să salvezi timp și să nu mai stai atât de mult în bucătărie.
O altă soluție perfectă este să îi pui la fermentat. Deși unele persoane nu sunt încântate de idee, ei sunt extrem de gustoși preparați astfel.
Poți să faci din ei o salată în care să adaugi și alte legume murate precum: gogoșari, conopidă, gogonele sau pepeni. Este recomandat să nu uiți să condimentezi apa în care îi pui cu: boabe de muștar, boabe de piper, cimbru uscat, foi de dafin și hrean. Cel din urmă oferă o aromă picantă murăturilor.
morcovi – 500 de grame;
apă clocotită – 1 litru;
sare – 1 lingură,
zahăr – 1 lingură
frunză de dafin – 2 bucăți;
cuișoare – 4-5 bucăți.
Spală și curăță morcovii de coajă, ulterior taie fiecare bucată în 4 sau 6 bucăți. Pune totul la fiert pentru 10 minute la foc mediu, ulterior adaugă sare și zahăr în fiecare borcan alături de apa lor. Aranjează legumele în borcane și toarnă amestecul până sus. Saramura trebuie să aibă un gust ușor dulce și puțin picant.