07 apr. 2023 | 13:42

De ce să plantezi trifoi în curte. E de mare ajutor, puţini ştiu cât e de important

Utile
De ce să plantezi trifoi în curte. E de mare ajutor, puţini ştiu cât e de important
De la plantă benefică la buruiană, de ce?

Dacă stai la curte, mai mult ca sigur că vrei să arate bine, îngrijită, primitoare și, de ce nu, chiar spectaculoasă. Dar, ai auzit de peluzele cu trifoi? Dacă vrei să scapi de multă muncă și, pe deasupra să economisești și apa, timp și bani pentru amenajarea spațiilor verzi, atunci să platenzi trifoi în curte este cea mai la îndemână soluție. Îți explicăm de ce  este de mare ajutor. Puţini ştiu cât e de important. Un gazon de trifoi ar putea fi soluția.

De la plantă benefică la buruiană, de ce?

Planta de trifoi a fost cândva o necesitate în amestecurile de semințe, dar după anii 1950, a fost brusc considerat o buruiană, pur și simplu pentru că au devenit disponibile erbicide pentru gazon care ucideau totul în afară de iarbă, iar companiile și-au convins clienții că este o buruiană.

Norocul lor, pentru că apoi puteau vinde îngrășăminte pentru a compensa azotul gratuit pe care planta de trifoi îl furniza. Pentru furnizorii de îngrijire organică a gazonului, trifoiul a fost un instrument gratuit pentru gazoane sănătoase.

Îți spunem de ce ce să plantezi trifoi în curte

În ciuda faptului că este considerat o buruiană, planta de trifoi este foarte benefică pentru gazon și elimină nevoia de îngrășăminte sintetice. Trifoiul convertește azotul din aer în amoniu, care poate fi absorbit de iarbă pentru a o face mai verde și mai puternică.

Planta de trifoi va menține gazonul să arate mai verde pe tot parcursul anului, atunci când iarba ar putea avea nevoie de un plus de azot. Trifoiul este eficient în a concura cu buruienile și necesită mai puțină cosire decât iarba. În plus, florile de trifoi pot hrăni insectele polenizatoare importante din curtea ta.

Stabilirea trifoiului într-un gazon

Dacă în curtea ta există deja trifoi, lasă-l și bucură-te de beneficiile unui gazon mai sănătos. În caz contrar, sau dacă dorești să adaugi mai mult trifoi în curte, sunt disponibile semințe de trifoi care pot fi adăugate la gazonul de gazon. Vei beneficia de avantajele trifoiului fără să renunți la durabilitatea gazonului, mai ales dacă curtea este foarte circulată.

Este recomandat să semena planta de trifoi separat de gazon, deoarece diferența de mărime și densitate a semințelor poate face ca semințele de trifoi să se aglomereze pe fundul distribuitoarelor și al sacilor de semințe. Trifoiul poate fi însămânțat la începutul primăverii, după ultimul îngheț. Asigură-te că solul este bine aerisit și ai grijă să menții solul umed până când semințele germinează, aproximativ două săptămâni. Trifoiul poate fi reînsămânțat la fiecare 2-3 ani pentru a ajuta la menținerea creșterii unui trifoi nou și sănătos.

Vezi și: Plantele din casa ta care alungă sărăcia. Locurile unde trebuie așezate pentru noroc și abundență

Specii de trifoi pe care să le folosești

Deși majoritatea speciilor de trifoi se vor dezvolta într-un gazon, Trifolium repens, sau trifoiul alb olandez, este cel mai disponibil. Acest trifoi va avea frunze mai mari și plante mai înalte, care uneori pot fi agresive dacă iarba din gazon nu este densă. Pentru cei care caută un trifoi mai mic, cu o creștere mai joasă, care poate fi cosit ușor și care se amestecă mai mult cu iarba, căutați Trifolium repens „Pipolina”, sau micro-trifoi.

Dacă de ani de zile te războiești cu trifoiul din gazon, acum poți renunța cu încredere la luptă și poți lăsa să crească! Prea mult trifoi pentru gustul tău, totuși? Pur și simplu scoate o parte și seamănă gazon în acele zone, trifoiul pur și simplu profită de o nișă unde nu era iarbă.

Planta de trifoi e de mare ajutor. Îți dăm 8 motive!

După cum ai văzut planta de trifoi este de un mare ajutor, dar dacă nu te-am convins îți oferim cel puțin opt motive pentru a planta o peluză de trifoi:

1. De ce să plantezi trifoi în curte? Trifoiul fertilizează gazonul

Dacă te-ai săturat să cheltuiți o grămadă de bani pe azot pentru gazon, lasă trifoiul să facă treaba în locul tău. Trifoiul este un adaos benefic pentru gazon, deoarece fixează azotul atmosferic în sol și elimină nevoia de îngrășăminte sintetice.

Există, de asemenea, beneficii ecologice pentru reducerea utilizării îngrășămintelor sintetice. Utilizarea mai puțin a îngrășămintelor reduce scurgerile de nutrienți în cursurile de apă locale și în habitatul acvatic.

Vezi și: Ce nu știai despre Ziua Sfântului Patrick, marea sărbătoare irlandeză [P]

2. De ce să plantezi trifoi în curte? Reduce riscul de boli

Bolile gazonului sunt îngrozitoare, dar trifoiul ar putea fi răspunsul tău. Trifoiul atrage și acumulează oligoelemente. Când trifoiul se descompune, acesta pune mineralele la dispoziția ierbii de gazon și a vieții solului. Iarba devine mai rezistentă la boli datorită beneficiilor pentru sănătate ale trifoiului, notează specialiștii.

3. De ce să plantezi trifoi în curte? Planta de trifoi reduce buruienile

Se pare că trifoiul face o parte din plivitul pentru tine, de asemenea. Fiind o plantă densă de acoperire a solului, trifoiul, deși este și el o plantă cu frunze late, este excepțional în a înghesui alte plante cu frunze late, cum ar fi păpădia, violetele și alte plante care populează în mod obișnuit peluzele. În agricultură și grădinărit, trifoiul este o cultură de acoperire comună și de succes.

Culturile de acoperire formează un mulci viu în grădini, deoarece cresc îndesat unele printre altele. Ele ajută la reducerea stropirii solului și a eroziunii și țin sub control buruienile. Atunci când sunt semănate între plantațiile de culturi majore, acestea mențin buruienile la un nivel scăzut pe câmpurile agricole pentru anul următor. Aceste răspândiri rapide reduc utilizarea și costurile erbicidelor, de asemenea.

Vezi și: Cum obții un gazon mai des și verde tot timpul. Trucuri utile pe care nu le știai

4. Iarba și planta de trifoi sunt reciproc avantajoase

Trifoiul este amabil cu iarba și este considerat o plantă însoțitoare. Chiar și astăzi, veți vedea multe peluze și câmpuri în care trifoiul și iarba coexistă pașnic, unul lângă altul. În trecut, trifoiul era considerat atât de esențial pentru gazon, încât era o componentă standard, chiar necesară, în amestecurile de semințe pentru gazon.

5. De ce să plantezi trifoi în curte? Trifoiul este tolerant la secetă

În timpul stabilirii trifoiului, acesta va avea nevoie de udări aproape zilnice, ca și iarba, dar odată ce s-a instalat, necesită puțină întreținere prin udare. Rădăcinile trifoiului ajung adânc în sol pentru a atrage apa de care au nevoie, ceea ce economisește timp și bani. De asemenea, trifoiul rămâne verde mai mult timp în perioadele de secetă.

6. De ce să plantezi trifoi în curte ? Trifoiul este prietenos cu polenizatorii

Florile de trifoi atrag polenizatori, cum ar fi albinele de miere. Mai ales în condițiile în care mulți polenizatori își pierd habitatele, a avea un gazon cu trifoi poate fi un refugiu sigur pentru ei.

A avea albine de miere prin preajmă este bun pentru grădina ta, pentru producția de miere și pentru mediu. Aveți grijă doar să evitați înțepăturile de albine și viespile. Doriți un bonus în plus? Mulți polenizatori sunt un control natural al dăunătorilor, economisind și mai multe bătăi de cap și bani.

7. Peluzele cu trifoi economisesc timp și bani

Să recapitulăm beneficiile de economisire a timpului și a banilor pe care le-am văzut până acum. Peluzele de trifoi sunt:

  • Întreținere redusă
  • Necesită mai puțină fertilizare
  • Risc mai mic de boli
  • Mai puțină udare
  • Mai puțin control al dăunătorilor
  • Mai puțină erbicidare

8. De ce să plantezi trifoi în curte? Trifoiul crește controlul eroziunii

După cum am vorbit, rădăcinile trifoiului sunt adânci. Aceste rădăcini adânci ajută la menținerea trifoiului, a solului și a nutrienților la locul lor în timpul provocărilor meteorologice.

Rădăcinile trifoiului previn, de asemenea, compactarea solului datorită capacității lor naturale excelente de aerare. Cum ajută acest lucru la controlul eroziunii? Solul compactat duce la scurgere și eroziune. Deoarece peluzele cu trifoi cresc aerarea, ele reduc și eroziunea.

Ca și concluzie. Gazonii cu trifoi au nevoie de mai puțină cosire și de mai puțină aerare

Gazonul de trifoi va trebui tuns doar de câteva ori în timpul sezonului de vegetație, spre deosebire de tunsul săptămânal al unui gazon de iarbă. Rădăcinile de trifoi sunt ca un mulci viu și împiedică în mod natural compactarea solului.

Rădăcinile lor profunde, aflate în descompunere, atrag, de asemenea, viermii de pământ, a căror mișcare menține solul liber. Semințele de trifoi sunt mult mai ieftine decât semințele de iarbă, aproximativ 1 dolar la 1.000 de metri pătrați.

Acum ai aflat de ce să plantezi trifoi în curte, și care sunt beneficiile sale. Nu-ți rămâne decât săte apuci de rearanjat grădina și să ți-o faci așa cum dorești, plantând trifoi, sau orice crezi că îțis atisface pretențiile tale arhitecturale.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro