Uneori, din comoditate, sau când suntem extrem de obosiți, atunci când ajungem acasă nu dorim decât un pat, o pernă, și să ne odihnim, și uităm de pantofi, sau adidași. Nu puține au fost momentele în care, datorită oboselii, sau poate doar că așa ne simțim bine, am purtat prin casă, fie pantofii de zi cu zi, fie adidașii. Numai că, spun oamenii de știință, purtarea pantofilor în interior este pur și simplu nesănătoasă. De la substanțele chimice de pe gazon la bacterii, există o mulțime de motive pentru a nu sta cu pantofii sau adidașii în casă. Cu alte cuvinte, totul se rezumă la igienă și curățenie.
Probabil că vă curățați pantofii dacă călcați în ceva noroios sau dezgustător, dar când ajungeți acasă, vă descălțați întotdeauna la ușă? Mulți nu o fac. Pentru mulți dintre ei, ceea ce târâți pe talpa pantofilor este ultimul lucru la care se gândesc când ajung acasă. Un sfat din partea oamenilor de știință este că, cel mai bine este să vă lăsați murdăria în fața ușii, dar pentru asta există și argumentele.
Oamenii își petrec până la 90% din timp în interior, așa că întrebarea dacă trebuie sau nu să purtați pantofi în casă nu este una banală. De obicei, politica se concentrează pe mediul exterior în ceea ce privește solul, calitatea aerului și riscurile de mediu pentru sănătatea publică.
Cu toate acestea, există un interes tot mai mare din partea autorităților de reglementare în ceea ce privește calitatea aerului din interior. Materia care se acumulează în interiorul casei nu include doar praful și murdăria de la oamenii și animalele de companie.
Aproximativ o treime din ea provine din exterior, fie că este suflată înăuntru, fie că este adusă pe tălpile de pantofi. Unele dintre microorganismele prezente pe pantofi și podele sunt agenți patogeni rezistenți la medicamente, inclusiv agenți infecțioși asociați cu spitalele, care sunt foarte greu de tratat.
Adăugați toxinele cancerigene din reziduurile asfaltului de pe drumuri și substanțele chimice de gazon care perturbă sistemul endocrin și s-ar putea să priviți mizeria de pe pantofi într-o nouă lumină.
Citește și: 7 trucuri pentru a mări valoarea apartamentului tău, fără să investești bani mulți. Ce trebuie să faci
Un grup de oameni de știință s-au focusat pe determinarea acestor bacterii care se acumulează în spațiul interior al unei case. Cercetarea a implicat măsurarea și evaluarea expunerii la o serie de substanțe nocive care se găsesc în interiorul locuințelor, inclusiv:
Un aspect important al activității de cercetare a constat în evaluarea nivelurilor de metale potențial toxice în interiorul locuințelor din 35 de țări, inclusiv Australia.
Acești contaminanți, și, cel mai important, periculoasa neurotoxină plumb, spune cercetarea, sunt inodore și incolore. Așadar, nu există nicio modalitate de a ști dacă pericolele expunerii la plumb se află doar în solul sau în conductele de apă sau dacă se află și pe podeaua din sufragerie.
Știința sugerează o legătură foarte puternică între plumbul din interiorul unei case și cel din solul din curtea locuinței respective. Motivul cel mai probabil al acestei legături este murdăria adusă de vânt din curte sau cărată pe talpa pantofilor și pe lăbuțele blănoase ale animalelor de companie.
Citește și: Metalul toxic care afectează toți copiii. Puțină lume știa despre asta
Deci, există dezavantaje în a avea o gospodărie fără pantofi? Din punct de vedere al sănătății mediului, în afară de ocazionalele lovituri la degetul de la picior, nu există prea multe dezavantaje în a sta în casă fără pantofi. Dacă vă lăsați pantofii pe preșul de la intrare, lăsați acolo și agenți patogeni potențial dăunători.
Știm cu toții că prevenția este mult mai bună decât tratamentul, iar descălțarea la ușă este o activitate de prevenire de bază și ușoară pentru mulți dintre noi. Rămâne problema „sindromului casei sterile”, care se referă la ratele crescute de alergii în rândul copiilor. Unii susțin că are legătură cu gospodăriile prea sterile.
Într-adevăr, o anumită murdărie este probabil benefică, deoarece studiile au indicat că ajută la dezvoltarea sistemului imunitar și la reducerea riscului de alergii.
Dar există modalități mai bune și mai puțin murdare de a face acest lucru decât să te plimbi prin casă cu pantofii sau adidașii plini de murdărie pe tălpi.
Ieșiți afară, mergeți la o plimbare prin tufișuri, bucurați-vă de aer liber. Doar nu aduceți părțile mai murdare înăuntru pentru a se acumula și a ne contamina casele.