Așa cum s-a mai scris, odată ajuns într-o țară străină, de exemplu Grecia, unde mulți români își petrec vacanțele, este important să știi câteva date elementare despre zonă, obiceiuri și localnici. Unele dintre acele obieiuri care ție ți se par normale, altora s-ar putea să nu le cadă bine. Așadar, îți spunem acum de ce să nu ceri niciodată ketchup în restaurantele din Grecia.
În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români își petrec, cel puțin, două săptămâni din viață într-un sejur pe insulele grecești. Dar, la fel ca românii, inclusiv grecii au obiceiuri, tradiții și, în special, anumite lucruri care se fac și altele care nu se fac.
Vezi și: De ce nu trebuie să ceri limonadă în Grecia. Ce vei primi, de fapt, și de ce
De curând vă vorbeam de un gest, aparent inofensiv, dar care pentru greci este cea mai mare jignire. Dacă nu ți-aduci aminte, citește aici despre el.
O primă concluzie ar fi că nu are niciun rost să călătorești într-un loc dacă rămâi singur sau cu prietenii tăi de călătorie și nu ești pregătit să cunoști localnicii. Dar, uneori, pe lângă posibilitatea de a te pierde în traducere, poți răni sau jigni fără să știi.
Pentru a evita situațiile stânjenitoare, am adunat câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți și să nu le spui niciodată atunci când te afli în Grecia. Nu uita că puțină sensibilitate are un drum lung.
Printre multitudinea de lucruri pe care să nu le faci în Grecia, și mai ales în restaurante, este să ceri ketchup. Bine, o să te întrebi de ce să nu ceri niciodată ketchup în restaurantele din Grecia?, iată și răspunsul.
Să ne înțelegem, nu este ofensator sau jignitor să ceri ketchup într-o tavernă. Este pur și simplu neobișnuit pentru mulți.
În Grecia, mâncarea grecească, și în special cartofii prăjiți, nu se mănâncă cu ketchup, deoarece acesta este un export recent din ultimii 40 de ani.
Vezi și: Obiceiuri ciudate pe care nu le știai despre Paște
Deși îi veți găsi cu ușurință în lanțurile de fast-food și în alte restaurante mai occidentalizate, tavernele, unde mâncarea tinde să fie tradițională, nu folosesc ketchup.
Acum, bineînțeles, întrucât turismul este un sector foarte important, nu este rar să găsești taverne în zonele urbane foarte frecventate de turiști, unde îți vor aduce ketchup dacă îl ceri, dar să mănânci cartofi prăjiți cu ketchup în timp ce savurezi mâncare tradițională este ciudat pentru greci.
Deși cerutul de ketchup pare inovfensiv, dacă ne referim la următoarele două lucruri, cu siguranță că nu trebuie să le faci, altfel există riscul să ai mari surprize când grecii vor reacționa, poate chiar dur.
Unul din lucrurile ofensatoare și pe care nu trebuie să le faci, este să întrebi de ce îi urăsc grecii pe turci și viceversa. Aversiunea dintre cele două națiuni nu este ceva nou.
Și, deși ambele părți o pot nega uneori, la urma urmei, mulți dintre noi suntem oameni iubitori de pace, există într-adevăr un anumit grad de tensiune între cele două popoare. Dar, dacă nu discuți cu cineva bine versat în această chestiune, întrebarea aceasta ar putea crea degeaba o anumită tensiune în conversație.
Un al doilea lucru, extrem de important de reținut (are legătură cu cel de mai sus), este să nu comanzi niciodată o cafea turcească.
Acest lucru este legat de punctul de mai sus. Chiar dacă există o mică diferență în modul de preparare a cafelei, o regulă simplă în acest caz ar fi să spui cafea grecească atunci când ești în Grecia și cafea turcească atunci când ești în Turcia.
Deși ar putea să-ți pară banale și chiar normale ție, grecilor li se vor părea ofensatorii, mai ales în cazul unora.
Acum că ai aflat de ce să nu ceri niciodată ketchup în restaurantele din Grecia, plus cele menționate anterior, ai grjiă când stai față-în-față cu un grec.
Și încă ceva, nu uita să schimbi bancnotele mari, o să ai mari surprize dacă nu faci asta.