04 aug. 2021 | 09:52

De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’

News
De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’
Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Temperaturile globale și nivelul mării cresc. Orașele de coastă se confruntă deja cu inundații devastatoare. Autoritățile lucrează pentru a veni cu soluții creative pentru a combate creșterea mareelor. Printre aceste zone, care riscă să dispară, se numără și celebrul Lagos cu o populație de 15 milioane de locuitori.

Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Unele orașe se scufundă din cauza creșterii nivelului mării care intră încet pe coastele lor. Altele se scufundă din cauza pompării excesive a apelor subterane care creează o schimbare a presiunii și a volumului care determină scufundarea terenului.

Mașini, case scufundate în apă, navetiștii care trec prin autobuze inundate până la genunchi și proprietarii de case care numără costurile proprietăților distruse. Peisajul nu este din vreun film apocaliptic, ci este o realitate în mai multe zone din Africa.

Locuitorii din Nigeria, cea mai populată națiune din Africa, sunt obișnuiți cu inundațiile anuale care înghit orașul de coastă în lunile martie-noiembrie.

Lagos în timpul sezonului ploios

La mijlocul lunii iulie, însă, principalul district de afaceri din insula Lagos a cunoscut una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani.

Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat zeci de vehicule inundate de apă după ploi torențiale. Inundațiile paralizează activitatea economică, la un cost estimat la aproximativ 4 miliarde de dolari pe an.

Lagos, un oraș de jos pe coasta atlantică a Nigeriei, ar putea deveni nelocuibil până la sfârșitul acestui secol, pe măsură ce nivelul mării crește din cauza schimbărilor climatice, sugerează proiecțiile științifice.

Pentru locuitorii de aici inundațiile au devenit ceva obișnuit, dar rata de distrugere crește. În aceeași proporție, dar invers, numărul populației scade, și există riscul ca cei peste 15 milioane de oameni de aici să dispară.

Problema este agravată de „sisteme de drenaj inadecvate și slab întreținute și creșterea urbană necontrolată”, printre altele, spun oficialii din zonă.

Erodarea litoralului din Lagos

Lagos este parțial construit pe continent și un șir de insule. Se confruntă cu o coastă erodată care face orașul vulnerabil la inundații.

Ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote spune că este atribuibil încălzirii globale și „acțiunii induse de om pe o perioadă prelungită”.

Exploatarea nisipului pentru construcții contribuie major la eroziunea țărmului din Lagos, au afirmat experții în domeniul mediului.

Manzo Ezekiel, un purtător de cuvânt al agenției de gestionare a situațiilor de urgență din Nigeria (NEMA), a declarat pentru CNN că malul râului din Insula Victoria din Lagos este deja „spălat … în special în zona V.I din Lagos”.

„Există această problemă a faptului că malul râului este spălat. Creșterea nivelului apei are efect asupra pământului”, declară Manzo Ezekiel.

În Insula Victoria, un cartier bogat din Lagos, un oraș de coastă complet nou numit „Eko Atlantic”, este construit pe un teren recuperat din Oceanul Atlantic. Terenul, spun autoritățile, va fi protejat de apele în creștere printr-un zid de 8 kilometri lung din blocuri de beton.

Orașele de coastă care riscă să fie scufundate

Orașele de coastă joase din unele părți ale lumii pot fi scufundate permanent până în 2100, a arătat rezultatele unui studiu. Studiul publicat de grupul de cercetare Climate Central a afirmat că zonele afectate s-ar putea scufunda sub linia de maree dacă nivelul mării continuă să crească.

Se estimează că nivelul mării globale va crește cu peste 2 metri până la sfârșitul acestui secol. Acest aspect lasă Lagos, despre care experții spun că se află la mai puțin de doi metri deasupra mării, într-o stare precară, având în vedere că o parte din coasta Nigeriei este joasă.

Într-un studiu din 2012, Universitatea din Plymouth din Marea Britanie a constatat că o creștere a nivelului mării de doar  1 până la 3 metri „va avea un efect catastrofal asupra activităților umane” în mediile de coastă nigeriene.

Dincolo de vulnerabilitatea Lagos la schimbările climatice, sistemele de drenaj slabe și jgheaburile de stradă înfundate în zone mari ale orașului se crede că au escaladat provocările de inundații.

„Oricât schimbările climatice joacă un rol în creșterea nivelului mării, ceea ce puteți vedea în acest videoclip este în principal o problemă a sistemului de drenaj”, a postat pe Twitter un utilizator de rețele sociale în timp ce reacționa la un videoclip al inundațiilor recente din Lagos.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden”

Cu toate acestea, pe măsură ce inundațiile se dezlănțuie în unele zone, cartierele cu venituri mici construite pe zone umede recuperate trebuie să se lupte cu clădirile care se scufundă.

Lagos, pentru a rămâne pe linia de plutire în fața inundațiilor și a creșterii nivelului mării, trebuie să se adapteze la schimbările climatice, sunt de părere specialiștii.

Autoritățile din Lagos au început de atunci curățarea canalelor de apă ale statului pentru a atenua inundațiile perene. Președintele din Nigeria, Muhammadu Buhari, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se asocia cu aliații mondiali în combaterea schimbărilor climatice.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. Avem mari speranțe și optimism pentru consolidarea relațiilor cordiale existente, lucrând împreună pentru a combate terorismul global, schimbările climatice, sărăcia și pentru a îmbunătăți legăturile economice și comerț „, a scris Buhari într-un tweet din ianuarie.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Ce poți face cu mâncarea rămasă de la sărbători
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro