04 aug. 2021 | 09:52

De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’

News
De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’
Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Temperaturile globale și nivelul mării cresc. Orașele de coastă se confruntă deja cu inundații devastatoare. Autoritățile lucrează pentru a veni cu soluții creative pentru a combate creșterea mareelor. Printre aceste zone, care riscă să dispară, se numără și celebrul Lagos cu o populație de 15 milioane de locuitori.

Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Unele orașe se scufundă din cauza creșterii nivelului mării care intră încet pe coastele lor. Altele se scufundă din cauza pompării excesive a apelor subterane care creează o schimbare a presiunii și a volumului care determină scufundarea terenului.

Mașini, case scufundate în apă, navetiștii care trec prin autobuze inundate până la genunchi și proprietarii de case care numără costurile proprietăților distruse. Peisajul nu este din vreun film apocaliptic, ci este o realitate în mai multe zone din Africa.

Locuitorii din Nigeria, cea mai populată națiune din Africa, sunt obișnuiți cu inundațiile anuale care înghit orașul de coastă în lunile martie-noiembrie.

Lagos în timpul sezonului ploios

La mijlocul lunii iulie, însă, principalul district de afaceri din insula Lagos a cunoscut una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani.

Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat zeci de vehicule inundate de apă după ploi torențiale. Inundațiile paralizează activitatea economică, la un cost estimat la aproximativ 4 miliarde de dolari pe an.

Lagos, un oraș de jos pe coasta atlantică a Nigeriei, ar putea deveni nelocuibil până la sfârșitul acestui secol, pe măsură ce nivelul mării crește din cauza schimbărilor climatice, sugerează proiecțiile științifice.

Pentru locuitorii de aici inundațiile au devenit ceva obișnuit, dar rata de distrugere crește. În aceeași proporție, dar invers, numărul populației scade, și există riscul ca cei peste 15 milioane de oameni de aici să dispară.

Problema este agravată de „sisteme de drenaj inadecvate și slab întreținute și creșterea urbană necontrolată”, printre altele, spun oficialii din zonă.

Erodarea litoralului din Lagos

Lagos este parțial construit pe continent și un șir de insule. Se confruntă cu o coastă erodată care face orașul vulnerabil la inundații.

Ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote spune că este atribuibil încălzirii globale și „acțiunii induse de om pe o perioadă prelungită”.

Exploatarea nisipului pentru construcții contribuie major la eroziunea țărmului din Lagos, au afirmat experții în domeniul mediului.

Manzo Ezekiel, un purtător de cuvânt al agenției de gestionare a situațiilor de urgență din Nigeria (NEMA), a declarat pentru CNN că malul râului din Insula Victoria din Lagos este deja „spălat … în special în zona V.I din Lagos”.

„Există această problemă a faptului că malul râului este spălat. Creșterea nivelului apei are efect asupra pământului”, declară Manzo Ezekiel.

În Insula Victoria, un cartier bogat din Lagos, un oraș de coastă complet nou numit „Eko Atlantic”, este construit pe un teren recuperat din Oceanul Atlantic. Terenul, spun autoritățile, va fi protejat de apele în creștere printr-un zid de 8 kilometri lung din blocuri de beton.

Orașele de coastă care riscă să fie scufundate

Orașele de coastă joase din unele părți ale lumii pot fi scufundate permanent până în 2100, a arătat rezultatele unui studiu. Studiul publicat de grupul de cercetare Climate Central a afirmat că zonele afectate s-ar putea scufunda sub linia de maree dacă nivelul mării continuă să crească.

Se estimează că nivelul mării globale va crește cu peste 2 metri până la sfârșitul acestui secol. Acest aspect lasă Lagos, despre care experții spun că se află la mai puțin de doi metri deasupra mării, într-o stare precară, având în vedere că o parte din coasta Nigeriei este joasă.

Într-un studiu din 2012, Universitatea din Plymouth din Marea Britanie a constatat că o creștere a nivelului mării de doar  1 până la 3 metri „va avea un efect catastrofal asupra activităților umane” în mediile de coastă nigeriene.

Dincolo de vulnerabilitatea Lagos la schimbările climatice, sistemele de drenaj slabe și jgheaburile de stradă înfundate în zone mari ale orașului se crede că au escaladat provocările de inundații.

„Oricât schimbările climatice joacă un rol în creșterea nivelului mării, ceea ce puteți vedea în acest videoclip este în principal o problemă a sistemului de drenaj”, a postat pe Twitter un utilizator de rețele sociale în timp ce reacționa la un videoclip al inundațiilor recente din Lagos.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden”

Cu toate acestea, pe măsură ce inundațiile se dezlănțuie în unele zone, cartierele cu venituri mici construite pe zone umede recuperate trebuie să se lupte cu clădirile care se scufundă.

Lagos, pentru a rămâne pe linia de plutire în fața inundațiilor și a creșterii nivelului mării, trebuie să se adapteze la schimbările climatice, sunt de părere specialiștii.

Autoritățile din Lagos au început de atunci curățarea canalelor de apă ale statului pentru a atenua inundațiile perene. Președintele din Nigeria, Muhammadu Buhari, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se asocia cu aliații mondiali în combaterea schimbărilor climatice.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. Avem mari speranțe și optimism pentru consolidarea relațiilor cordiale existente, lucrând împreună pentru a combate terorismul global, schimbările climatice, sărăcia și pentru a îmbunătăți legăturile economice și comerț „, a scris Buhari într-un tweet din ianuarie.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
Capital.ro
Gigantul care vine pe piața din România. Cifra de afaceri este de sute de miliarde de euro şi are angajaţi cu zecile de mii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro