13 feb. 2024 | 15:50

De ce puşculiţa este mereu în formă de porc. Legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte

Diverse
De ce puşculiţa este mereu în formă de porc. Legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte
În timpul civilizațiilor antice, practica economisirii banilor era la fel de relevantă ca și astăzi.

Majoritatea dintre noi, când eram mici, ne aducem aminte de celebra pușculiță, care de cele mai multe ori era un simpatic porcușor, roz de cele mai multe ori. Dar, te-ai întrebat de ce puşculiţa este mereu în formă de porc? Citește mai departe și află care este legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte.

Știi de ce puşculiţa este mereu în formă de porc?

V-ați întrebat vreodată de ce pun copiii bani în pușculița în formă de purceluș? Decizia de a începe să facă suporturi de bani în formă de porci nu a fost întâmplătoare. Nici delimitarea taurilor nu a fost una care să reprezinte o piață cu tendință ascendentă, în timp ce urșii înseamnă contrariul.

Vezi și: Bani în plus cu metoda 50-30-20. Aşa faci economii serioase la final de an, e cea mai simplă variantă

De fapt, simbolismul animalelor-bani are rădăcini adânci în mituri și istorie din întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai interesante legende bazate pe creaturi, care continuă să ne modeleze viziunea noastră despre bogăție și prosperitate și astăzi.

De ce puşculiţa este mereu în formă de porc. Legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte

Originea pușculiței a început în Evul Mediu, când vasele și alte recipiente, inclusiv cele folosite pentru a ține bani, erau de obicei făurite dintr-un material de lut de culoare portocalie numit pygg. Cu timpul, borcanele cu bani au devenit cunoscute sub numele de „vase de pygg„.

Care este legătura dintre puşculiţa cu bani şi animalul din curte

Aceasta își are originea în jurul secolului al XVI-lea. Porcul este singurul animal de fermă care are valoare doar atunci când este mort. Astfel, „banca„, sau pușculița de astăzi, realizată în mod tradițional din porțelan, era astfel concepută încât trebuia să fie spartă pentru a putea fi deschisă , simbolic „ucigând porcul„. Apoi, când limba engleză a evoluat, „pygg” fiind pronunțat ca „pig„, s-a născut un joc de cuvinte. În secolul al XIX-lea, oamenii au început să le ceară olarilor englezi să facă borcanele de bani în formă de porc, și astfel s-a născut pușculița modernă.

Vezi și: Cum ajungi să ai un milion de lei la pensie din economii. Câți bani trebuie să pui deoparte lunar

În unele țări europene, cum ar fi Germania și Olanda, porcul reprezintă norocul, așa că se obișnuiește să se dăruiască oamenilor o pușculiță ca simbol al prosperității. În timpul Anului Nou, este, de asemenea, o tradiție să se facă schimb de „porci norocoși” din marțipan, ciocolată, lemn sau porțelan.

De ce puşculiţa este mereu în formă de porc. Legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte

De asemenea, pușculițele sunt o parte importantă a culturii chineze. În zodiacul chinezesc, porcul este un simbol al bogăției și al prosperității, iar oferirea unui cerdac se crede că aduce noroc și avere celui care îl primește. Lada de bani este considerată, de asemenea, un cadou practic, deoarece încurajează economisirea și responsabilitatea financiară, care sunt valori importante în cultura chineză. Inclusiv în România, mai ales la țară, exista obiceiul zestrei, care de obicei era al fetei tinere de măritat și era oferit de familia acesteia când se mărita.

De ce este și astăzi importantă puşculiţa

În timpul civilizațiilor antice, practica economisirii banilor era la fel de relevantă ca și astăzi, iar pușculița a devenit o metodă extrem de populară. Oamenii din toate culturile au recunoscut importanța protejării câștigurilor lor, deși prin metode diferite de sistemele noastre bancare moderne. Dar, dincolo de originile sale fascinante și de semnificația sa culturală, scopul practic al pușculiței a trecut testul timpului, și anume, încurajarea oamenilor să economisească bani.

Vezi și: În ce monedă este bine să îţi ţii economiile. Sfaturile de aur ale unui specialist

Odată cu ascensiunea serviciilor bancare digitale și a tranzacțiilor fără numerar, actul de a pune fizic bani într-o pușculiță poate părea puțin învechit. Cu toate acestea, principiul fundamental al economisirii rămâne la fel de important ca întotdeauna. Așadar, să nu uităm de pușculița în formă de porcușor. Să continuăm să o sărbătorim ca sursă de inspirație și ca un memento al importanței obiceiurilor sănătoase de economisire.

Parteneri
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Redactia.ro
Povestea de film a doi mari actori români. Și-au unit destinele în urmă cu 41 ani. S-au despărţit și s-au regăsit la 21 de ani de la divorț
Click.ro
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Vocea.biz
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu iubitul ei
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
Capital.ro
Cele șase flori care înfloresc tot anul. Trucuri de îngrijire pentru a te bucura cât mai mult de frumusețea lor
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro