17 nov. 2023 | 16:47

De ce punem sare în deserturi. Ce rol chimic major are antonimul zahărului, de fapt

Diverse
De ce punem sare în deserturi. Ce rol chimic major are antonimul zahărului, de fapt
De ce punem sare în deserturi

„Și un praf de sare” – este o recomandare pe care o întâlnim în aproape toate rețetele de prăjituri, iar pentru cei cu mai puțină experiență în bucătărie, este un adevărat mister, însă există un motiv foarte clar pentru care nu ar trebui să sărim niciodată peste acest pas. Află, din rândurile de mai jos, de ce punem sare în deserturi. Reacția chimică pe care o declanșează.

„Și un praf de sare”

Am crescut auzind de la părinți sau bunici povestea „Sarea în bucate”, apoi am aflat că, dacă este consumată în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății organismului uman.

În ultimii ani, tot mai mulți dintre noi au început să reducă semnificativ cantitatea adăugată în mâncăruri, însă există câteva situații în care nu ar trebui să ne lipsească de pe lista de ingrediente.

Un pas pe care nu ar trebui să îl sărim

Când alegem un preparat dulce cu care să ne încântăm familia sau musafirii, vom întâlni, în cele mai multe rețete, o precizare pe care foarte multe gospodine – mai ales cele care au mai puțină experiență în bucătărie – o consideră bizară, acel „praf de sare” sau „vârf de cuțit de sare” ce se adaugă în aluaturi.

Oricât de ciudată pare prezența acestui ingredient în compoziția unui desert, nu este deloc întâmplătoare, chiar joacă un rol important în rezultatul final.

Te-ar putea interesa și: De ce să pui sare la ferestre. Ţine-o pe pervaz şi te va scăpa de o mare problemă

De ce punem sare în deserturi. Ce rol chimic major are antonimul zahărului, de fapt

Foto: Profimedia

De ce punem sare în deserturi

De ce punem sare în deserturi, de fapt? Ea nu doar că va potența aromele, dar joacă și un rol chimic important. Încetinește multe dintre reacțiile ce se petrec între ingrediente, în special fermentația.

Cantitatea este foarte importantă. În general, sarea ar trebui să reprezinte în jur de 1 sau 2% din cantitatea de făină folosită.

Sarea declanșează o anumită reacție chimică, jucând un rol esențial în formarea structurii de gluten din aluat. Tot ea afectează și umiditatea păstrată în blaturi – pâine, fursecuri, torturi – menține preparatul fraged, moale, previne uscarea.

Te-ar putea interesa și: Câtă sare se pune la un kilogram de carne pentru cârnați. Cea mai simplă rețetă pentru sărbători

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro