„Și un praf de sare” – este o recomandare pe care o întâlnim în aproape toate rețetele de prăjituri, iar pentru cei cu mai puțină experiență în bucătărie, este un adevărat mister, însă există un motiv foarte clar pentru care nu ar trebui să sărim niciodată peste acest pas. Află, din rândurile de mai jos, de ce punem sare în deserturi. Reacția chimică pe care o declanșează.
Am crescut auzind de la părinți sau bunici povestea „Sarea în bucate”, apoi am aflat că, dacă este consumată în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății organismului uman.
În ultimii ani, tot mai mulți dintre noi au început să reducă semnificativ cantitatea adăugată în mâncăruri, însă există câteva situații în care nu ar trebui să ne lipsească de pe lista de ingrediente.
Când alegem un preparat dulce cu care să ne încântăm familia sau musafirii, vom întâlni, în cele mai multe rețete, o precizare pe care foarte multe gospodine – mai ales cele care au mai puțină experiență în bucătărie – o consideră bizară, acel „praf de sare” sau „vârf de cuțit de sare” ce se adaugă în aluaturi.
Oricât de ciudată pare prezența acestui ingredient în compoziția unui desert, nu este deloc întâmplătoare, chiar joacă un rol important în rezultatul final.
Te-ar putea interesa și: De ce să pui sare la ferestre. Ţine-o pe pervaz şi te va scăpa de o mare problemă
De ce punem sare în deserturi, de fapt? Ea nu doar că va potența aromele, dar joacă și un rol chimic important. Încetinește multe dintre reacțiile ce se petrec între ingrediente, în special fermentația.
Cantitatea este foarte importantă. În general, sarea ar trebui să reprezinte în jur de 1 sau 2% din cantitatea de făină folosită.
Sarea declanșează o anumită reacție chimică, jucând un rol esențial în formarea structurii de gluten din aluat. Tot ea afectează și umiditatea păstrată în blaturi – pâine, fursecuri, torturi – menține preparatul fraged, moale, previne uscarea.
Te-ar putea interesa și: Câtă sare se pune la un kilogram de carne pentru cârnați. Cea mai simplă rețetă pentru sărbători