Nu ești fan al dulciurilor, însă îți place sarea? Mulți români cad în capcana de a consuma produse mult prea bogate în sodiu. Acest obicei alimentar poate să te pună în situația de a te confrunta cu afecțiuni de sănătate grave. Un indiciu în acest sens îl poți identifica la nivelul mâinilor tale. Cum arată, de fapt.
Organismul uman are nevoie de sare pentru a funcționa corespunzător. Doar că o cantitate prea mare de sodiu prezentă în alimentație poate să conducă la dezvoltarea de probleme medicale serioase. Pentru a evita astfel de situații, este bine să ții sub control cantitatea de sare pe care o consumi zi de zi.
Medicii au lansat de mulți ani semnale de alarmă privind pericolele la care se supun consumatorii de produse sau alimente bogate în sodiu. Simptomele afecțiunilor declanșate de acest obicei alimentar nu se identifică imediat, însă pot fi remarcate pe parcursul câtorva ore cel puțin.
Consumul exagerat de sare poate fi dăunător organismului uman. Unul dintre indiciile faptului că integrezi prea mult sodiu în programul alimentar zilnic este reprezentat de umflarea mâinilor. Când observi că degetele de la mâini se umflă, e din cauza faptului că organismul tău reține apa.
Când consumi o cantitate prea mare de sare, corpul reține sodiul, au explicat specialiștii în domeniul sănătății. În aceste circumstanțe, cantitatea de lichid din afara celulelor crește, determinând și umflarea degetelor de la mâini. Reacția nu este una imediată, ci manifestată pe parcursul a 24 de ore.
Alte simptome ce s-ar putea manifesta concomitent cu umflarea degetelor de la mâini sunt: gura uscată, starea de sete continuă, slăbiciune generală, disconfort în zona lombară, tensiune arterială ridicată, tulburări de concentrare, urinare frecventă, dureri de cap, apetit crescut și, implicit, obezitate.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți complet la sare. Avertismentul dat de experți
Sarea reprezintă cea mai importantă sursă de sodiu din programul alimentar al oamenilor, spun specialiștii în nutriție. Este important în acest sens să se respecte indicațiile oferite de medici, personalizate pentru fiecare pacient în parte, în funcție de condiția lui medicală.
Totuși, în general, aportul zilnic optim de sodiu este de 1.500 de miligrame, ceea ce se traduce în 3-4 lingurițe de sare. Este bine să nu consumi nici mai puțin decât cantitatea de sare recomandată, fiindcă starea de sănătate îți va fi, de asemenea, afectată.