De ce pun maramureșenii oale în copac. Tradiția se respectă și azi

De ce pun maramureșenii oale în copac. Tradiția se respectă și azi
Obicei mai puţin cunoscut. Acesta este motivul pentru care maramureşenii pun oale în copac

Despre Maramureş se spune că este locul în care tradiţiile se respectă şi astăzi cu sfinţenie, zona în care timpul parcă s-a oprit. Încărcat de cultură, religie şi frumos, tărâmul este, fără îndoială, unul magic. Un obicei mai puţin cunoscut al locuitorilor zonei este cel în care maramureşenii pun oale în copac. Motivul pentru care fac asta este unul special.

Tradiţia oalelor în copac

Dacă vrei să afli totul despre cultura şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor zonei, se spune că trebuie să umbli prin satele încremenite în timp. Aici, vei vedea săteni îmbrăcaţi, în zi de sărbătoare, în cele mai frumoase costume populare, copii şi tineri care învaţă să cânte la instrumente tradiţionale sau meşteşugurile din moşi strămoşi. Obiceiurile, spun maramureşenii, sunt păstrate cu sfinţenie, iar unul dintre ele este cel în care aceştia pun oale colorate în copac.

Explicaţia acestei tradiţii este cât se poate de frumoasă. Conform bătrânilor, familiile care aveau fete de măritat căutau alesul pentru acestea într-un mod cu totul original. Atunci când îi venea vremea unei tinere să se mărite, fata scotea la poartă, în văzul tuturor, un copac pe care-l umplea cu multe oale colorate. De altfel, cu cât acestea erau mai multe, cu atât fata era mai înstărită.

Obicei mai puţin cunoscut. Acesta este motivul pentru care maramureşenii pun oale în copac
Obicei mai puţin cunoscut. Acesta este motivul pentru care maramureşenii pun oale în copac

Oala roşie din vârful “clenciului” arăta clar că în casa respectivă era, pentru prima oară, o tânără pregătită să se căsătorească. În cazul în care aceasta alegea un băiat înstărit, oalele rămâneau pentru surorile mai mici. Desigur, culoarea celei din vârf se schimba.

Maramureşul şi Crăciunul

Cu siguranţă, unul dintre cele mai frumoase locuri în care îţi poţi petrece Crăciunul în România este Maramureş. Locuitorii zonei păstrează vii tradiţiile sărbătorilor, printre care umblatul cu Viflaimul, colindatul sau tăiatul porcului în ziua de Ignat.

În seara de Ajun, cetele de feciori încep să colinde prin sat, dar pentru a intra în curţile sătenilor casele trebuie să fie luminate şi cu porţile deschise. Colindul tine până a doua zi, când toate cetele de feciori se întâlnesc la biserică.

Tradiţii de Crăciun, în Maramureş

Tradiţii de Crăciun, în Maramureş

Viflaimul este, de fapt, o piesă de teatru care prezintă primele zile din viaţa lui Iisus şi se pune “în scenă” în faţa bisericii. Tot satul se adună pentru a vedea obiceiul vechi de sute de ani.

Un alt lucru la care maramureşenii ţin foarte mult este tăiatul porcului în zorii zilei de Ignat. Conform locuitorilor zonei, animalul nu trebuie “văitat”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI