Atunci când începi să ții post, trebuie să te gândești și la variantele sănătoase de a înlocui produsele de origine animală din farfuria ta. Se știe că organismul are nevoie de alimente energizante și diverse, bogate în vitamine și minerale, pentru a da un randament în activitatea de zi cu zi.
În mod cert, postul nu este ușor, dar cu o varietate atât de mare de produse de post, ar trebui să nu se mai simtă lipsa lactatelor și a cărnii. Astfel că ciupercile sunt pe primul loc în topul alimentelor care înlocuiesc carnea. Ele conțin proteine și fibre, dar și vitaminele B1, B2, B3, B6, C și D, dar și acid folic, fier, zinc, potasiu, seleniu, fosfor și cupru. Acestea se pot pregăti sub formă de sote, tocăniță cu ardei, gogoșari și ceapă, prăjite cu usturoi, la cuptor gratinate cu cașcaval de soia sau ca umplutură pentru plăcinte sau plicuri de foi.
Apoi, fasolea este și ea o legumă foarte consistentă și sățioasă. Se poate prepara cu sos de tomate în loc de friptură de carne sau în ciorbe și iahnie, cu usturoi și ceapă verde. De asemenea, există diverse soiuri de fasole pe care să le încerci. Mâncărurile mexicane conțin fasole exotică. Lintea, orezul, gutuile și nucile sunt alți substituienți vegetali pentru carne sau produse de carne.
De asemenea, laptele de soia este un produs ecologic și sănătos. El are 40% proteine, dar și o gamă diversă de vitamine, acizi grași și hormoni naturali. El se obține prin măcinarea boabelor de soia ănmuiate o noapte în apă și date prin mașina de tocat.
Laptele de orez conţine și el calciu, fosfor, magneziu, zinc, Vitaminele A, B12 şi D, proteine şi fibre. Și tu îl poţi prepara acasă din orez brun fiert amestecat cu apă, dat prin blender şi strecurat prin tifon. Se poate adăuga în el sare, vanilie ori scorţişoară.
În plus, laptele de migdale conţine mult mai mulţi antioxidanţi decât laptele de vacă: Vitamina E, magneziu, seleniu, calciu, fier şi fibre. El se poate prepara prin înmuierea migdalelor în apă şi măcinarea lor prin maşina de tocat sau prin blender.
Trebuie să știi că se pot face şi brânză, unt, smântână sau chiar îngheţată din produsele vegetale. De altfel, cei care postesc pot să înlocuiască maioneza din ou cu maioneză făcută din pufuleţi înmuiaţi în apă sau cartofi fierţi, amestecaţi cu muştar. În loc de macaroane cu brânză se pot prepara și macaroane cu varză sau plăcinte cu bostan.