25 aug. 2023 | 18:55

De ce o zi are doar 24 de ore. Puțini români știu adevăratul motiv

Diverse
De ce o zi are doar 24 de ore. Puțini români știu adevăratul motiv
Răspunsul nu este unul deloc ușor!

Se spune că măsura timpului, este o idee a oamenilor, pentru a-și putea contoriza orele, zilele, anii petrecuți într-o viață. Dar, cu toate astea, știm concret de ce o zi are doar 24 de ore? Încercăm în cele ce urmează să găsim răspunsul la această întrebare, și nu ar trebui să fim surprinși că puțini români știu adevăratul motiv.

Noțiunea de ”timp” nu există, e daor o plăsmuire omenească

După cum bine știe toată lumea, timpul este un aspect fundamental al vieții noastre și al universului, modelând modul în care gândim și experimentăm lumea din jurul nostru.

Mulți oameni de știință și filosofi susțin că timpul nu este o realitate fixă și obiectivă, ci mai degrabă o iluzie subiectivă și creată de om, după cum a spus Albert Einstein:

”Oamenii ca noi, cei care cred în fizică, știu că distincția dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie încăpățânată și persistentă. Cu alte cuvinte, timpul este o iluzie.”

Vezi și: Timpul nu există? Ce descoperire revoluționară ar fi făcut fizica, conform unui profesor

Conceptul de timp a fost folosit timp de mii de ani pentru a măsura și urmări durata evenimentelor și succesiunea în care acestea au loc.

Specialiștii spun că, de fapt, timpul este o progresie liniară de momente care par să se deplaseze din trecut, prin prezent și în viitor.

Experiența timpului poate varia foarte mult de la o persoană la alta

Cu toate acestea, experiența timpului poate varia foarte mult de la o persoană la alta, iar percepția acestuia poate fi influențată de o gamă largă de factori.

De exemplu, experiența subiectivă a timpului poate părea că se accelerează sau încetinește în funcție de starea mentală a unei persoane.

Există și o explicație pentru această teorie. Atunci când ne distrăm, timpul pare să zboare, în timp ce în timpul sarcinilor plictisitoare sau monotone, poate părea că se prelungește la nesfârșit.

Iar acest lucru este ceva ce am experimentat cu toții în viața noastră. Mediul fizic, de exemplu, poate juca, de asemenea, un rol în modelarea percepției noastre asupra timpului, activitățile care au loc în medii necunoscute părând adesea să dureze mai mult.

Și astfel, inevitabil, ajungem la cuantificarea timpului, în secunde, minute, ore, zile, luni și ani, precum și la inevitabila întrebare ”de ce o zi are doar 24 de ore?

Vezi și: Efectele experimentului „schimbului de corpuri”. Ce pățești dacă petreci ceva timp în corpul altcuiva

Inevitabila întrebare ”de ce o zi are doar 24 de ore?

Conform unor explicații pertinente date de cercetători, originea sistemului nostru de timp de 24 de ore într-o zi, care are fiecare oră împărțită în 60 de minute și apoi în 60 de secunde, ”este complexă și interesantă”.

Ziua noastră de 24 de ore provine de la vechii egipteni, care au împărțit timpul zilei în 10 ore pe care le măsurau cu dispozitive precum ceasurile cu umbre și au adăugat o oră crepusculară la începutul și o alta la sfârșitul zilei, spun cercetătorii fizicieni.

„Timpul de noapte era împărțit în 12 ore, pe baza observațiilor stelelor. Egiptenii aveau un sistem de 36 de grupuri de stele numite `decani`, alese astfel încât în orice noapte un decan răsărea la 40 de minute după cel precedent

Au fost produse tabele pentru a-i ajuta pe oameni să determine ora de noapte prin observarea decanilor. În mod uimitor, astfel de tabele au fost găsite în interiorul capacelor de sicrie, probabil pentru ca morții să poată, de asemenea, să poată spune ora.

În sistemul egiptean, durata orelor de zi și de noapte era inegală și varia în funcție de anotimpuri. Vara, orele de zi erau mai lungi decât cele de noapte, în timp ce iarna lungimea orelor era invers”, spun cercetătorii.

De ce o zi are doar 24 de ore. Puțini români știu adevăratul motiv

Ziua noastră de 24 de ore provine de la vechii egipteni

Subdivizarea orelor și a minutelor în câte 60 provine de la babilonienii antici, care aveau o predilecție pentru utilizarea numerelor în baza 60.

Vezi și: Misterele Egiptului Antic. Mituri false rămase în istorie

De exemplu, III II, folosind trăsături ușor diferite, însemna de trei ori 60 plus doi sau 182.

„Am păstrat de la babilonieni nu numai orele și minutele împărțite în 60, ci și împărțirea lor a unui cerc în 360 de părți sau grade.

Ceea ce nu am reținut este împărțirea lor a unei zile în 360 de părți numite `ush`, care echivalează fiecare cu patru de minute în sistemul nostru de timp.”

Cercetătorii mai spun că este probabil ca babilonienii să fi fost interesați de 360 pentru că aceasta era estimarea lor pentru numărul de zile dintr-un an. ”Adoptarea sistemului de bază 60 le-a permis probabil să facă calcule complexe folosind fracții”, mai spun fizicienii.

Chinezii din antichitate foloseau un sistem de timp dublu

În perioada antică, aici ziua era împărțită în 12 așa-numite ”ore duble”, inițial mijlocul primei ore duble fiind la miezul nopții.

Ei aveau, de asemenea, un sistem separat în care ziua era împărțită în 100 de părți egale, numite `ke`.

Ceea ce a complicat acest aranjament, sunt de părere specialiștii, a fost faptul că cele două sisteme nu se potriveau bine, deoarece exista un număr neintegral de ke în fiecare oră dublă, mai exact 8 1/3.

De ce o zi are doar 24 de ore. Puțini români știu adevăratul motiv

În China antică ziua era împărțită în 12 așa-numite ”ore duble”

Din cauza acestui inconvenient, mult mai târziu, în anul 1628 al erei noastre, numărul de ke dintr-o zi a fost redus la 96, concluzionează aceiași specialiști

În timp ce multe culturi aveau propriile calendare, nu pare să existe dovezi pentru metode echivalente de păstrare a timpului.

Vezi și: Previziunea tulburătoare a unui cercetător american despre viitorul lumii moderne. Va fi ca în Roma antică

Astfel că, există o mulțime de informații disponibile despre calendarul mayaș, dar nu există nimic care să indice dacă și cum au subdivizat ziua, precizează cercetătorii în domeniu.

Deși răspunsul la inevitabila întrebare ”de ce o zi are doar 24 de ore?” nu este unul deloc ușor, în cele din urmă ne putem face o idee a cât de avansate erau aceste civilizații, mai ales când vorbim de cuantificarea noțiunii de timp.

PlaySport
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Stirile PROTV
Bărbat din Severin, găsit mort în casă, printre mai mulți șerpi. Avea o crescătorie ilegală de reptile, printre care 3 vipere
EVZ.ro
Eliminare surpriză la Survivor All Stars. Tensiuni între concurenții rămași în concurs
Digisport.ro
FOTO Soția unui fotbalist de la Real Madrid a ”trădat” și s-a dus la Jude Bellingham! Mesajul transmis
Adevarul
O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
BZI.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Nimeni nu s-a mai uitat la cursă când a apărut așa! Ținuta cu care Ivana Knoll a făcut ravagii printre piloții de F1
Viva.ro
WOW! Cum arată fiica Adelinei Pestrițu la aproape 6 ani. Imagine RARĂ cu Zeny, după ce părinții au decis să nu mai publice fotografii cu ea
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Stiri din Lume
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Zi de mare sărbătoare pentru ortodoxie. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Luminată
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
BANII pe care românii NU îi văd niciodată. S-a stabilit deja prin lege. Obligatoriu de la 16 ani
Capital.ro
Meteorologii au anunțat când vine vara în România și când scăpăm de ploi | Prognoza meteo 13 mai - 10 iunie 2024
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro