10 mai 2022 | 10:36

Timpul nu există? Ce descoperire revoluționară ar fi făcut fizica, conform unui profesor

Diverse
Timpul nu există? Ce descoperire revoluționară ar fi făcut fizica, conform unui profesor
Fiecare dintre noi ne bazăm pe timp, mai ales atunci când ne planificăm anumite lucruri

Fiecare dintre noi ne bazăm pe timp, mai ales atunci când ne planificăm anumite lucruri. Dar, cum ar fi să aflăm că noțiunea de timp nu există? Unii spun că această unitate de măsură ne aparține, tocmai pentru a ne putea ancora la ceva. La întrebarea „Există timp?”, răspunsul poate părea evident: bineînțeles că da! Priviți un calendar sau un ceas. Dar evoluțiile din domeniul fizicii sugerează că inexistența timpului este o posibilitate deschisă, pe care ar trebui să o luăm în serios.

Timpul s-ar putea să nu existe, dar asta e bine

Fizica este în criză. În ultimul secol, cercetătorii au explicat universul cu ajutorul a două teorii fizice de mare succes. Este vorba de relativitatea generală și mecanica cuantică.

Mecanica cuantică descrie modul în care funcționează lucrurile în lumea incredibil de mică a particulelor și a interacțiunilor dintre particule. Relativitatea generală descrie imaginea de ansamblu a gravitației și a modului în care obiectele se mișcă.

Ambele teorii funcționează extrem de bine în felul lor, dar se crede că cele două teorii sunt în conflict una cu cealaltă. Deși natura exactă a conflictului este controversată, oamenii de știință sunt în general de acord că ambele teorii trebuie înlocuite cu o nouă teorie, mai generală, conform publicației TheConversation.

Fizicienii doresc să producă o teorie a „gravitației cuantice” care să înlocuiască relativitatea generală și mecanica cuantică, captând în același timp succesul extraordinar al celor două. O astfel de teorie ar explica modul în care funcționează imaginea de ansamblu a gravitației la scara miniaturală a particulelor.

Timpul în gravitația cuantică

Se pare că elaborarea unei teorii a gravitației cuantice este extraordinar de dificilă. O încercare de a depăși conflictul dintre cele două teorii este teoria corzilor. Teoria corzilor înlocuiește particulele cu corzi care vibrează în până la 11 dimensiuni.

Cu toate acestea, teoria corzilor se confruntă cu o altă dificultate. Teoriile oferă o serie de modele care descriu un univers asemănător în linii mari cu al nostru și nu fac cu adevărat predicții clare care să poată fi testate prin experimente pentru a afla care este modelul corect.

În anii 1980 și 1990, mulți fizicieni au devenit nemulțumiți de teoria corzilor și au venit cu o serie de noi abordări matematice ale gravitației cuantice. Una dintre cele mai proeminente este gravitația cuantică cu bucle, care propune că structura spațiului și a timpului este formată dintr-o rețea de bucăți discrete extrem de mici, sau „bucle”.

Unul dintre aspectele remarcabile ale gravitației cuantice cu bucle este că pare să elimine complet timpul. Gravitația cuantică cu bucle nu este singura care elimină timpul.

Este vorba de o serie de alte abordări care par să elimine, de asemenea, timpul ca aspect fundamental al realității.

Teoria timpului emergent

Așadar, știm că avem nevoie de o nouă teorie fizică pentru a explica universul și că această teorie ar putea să nu includă timpul. Să presupunem că o astfel de teorie se dovedește a fi corectă. Ar însemna că timpul nu există?

„Este complicat și depinde de ce înțelegem prin existență. Teoriile fizicii nu includ mese, scaune sau oameni, și totuși acceptăm că există mese, scaune și oameni.

De ce? Pentru că presupunem că astfel de lucruri există la un nivel mai înalt decât cel descris de fizică. Spunem că mesele, de exemplu, apar dintr-o fizică subiacentă de particule care se mișcă în jurul universului.”, spun fizicienii.

Dar, în timp ce avem o idee destul de bună despre cum ar putea fi creată o masă din particule fundamentale, nu avem nicio idee despre cum ar putea fi „creat timpul” din ceva mai fundamental.

Prin urmare, dacă nu putem găsi o explicație bună a modului în care apare timpul, nu este clar că putem presupune pur și simplu că timpul există. Timpul ar putea să nu existe la niciun nivel, mai spun cercetătorii.

A spune că timpul nu există la niciun nivel este ca și cum ai spune că nu există deloc mese. Să încerci să te descurci într-o lume fără mese ar putea fi dificil, dar să te descurci într-o lume fără timp pare de-a dreptul dezastruos.

Întreaga noastră viață este construită în jurul timpului. Planificăm pentru viitor, în lumina a ceea ce știm despre trecut. Îi facem pe oameni responsabili din punct de vedere moral pentru acțiunile lor din trecut, cu scopul de a-i mustra mai târziu.

„Ar părea să aducă întreaga lume la un punct mort”

Credem că suntem agenți, entități care pot face lucruri, în parte pentru că putem planifica să acționăm într-un mod care va aduce schimbări în viitor. Descoperirea faptului că timpul nu există „ar părea să aducă întreaga lume la un punct mort. Nu am mai avea niciun motiv să ne ridicăm din pat.”, mai spun fizicienii.

Există o cale de ieșire din această încurcătură

În timp ce fizica ar putea elimina timpul, ea pare să lase intactă cauzalitatea. mai exact, sensul în care un lucru poate determina un altul. Fizica ne spune că cauzalitatea și nu timpul este caracteristica de bază a universului nostru.

Dacă acest lucru este corect, atunci lumea poate supraviețui în continuare. Pentru că este posibil să reconstruim un sens al agenției în întregime în termeni cauzali.

Cel puțin, asta susțin Kristie Miller, Jonathan Tallant în sa noastră carte. Cartea sugerează că descoperirea ideii că timpul nu există ar putea să nu aibă niciun impact direct asupra vieții noastre, chiar dacă propulsează fizica într-o nouă eră.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic: O nenorocire foarte mare
Capital.ro
Supermarketul din România care îţi dă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Data până la care e valabilă promoția
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro