Ideea de a crede în varii superstiții, precum ”vineri 13”, sau ”marți, 3 ceasuri rele”, este împământenită în conștiința românului. La fel, este împământănită și ideea de a nu face anumite lucruri în anumite zile ale săptămânii. Așa că, află de ce nu trebuie să speli rufe vinerea, urmată și de explicaţia incredibilă oferită de Lidia Fecioru pe acest subiect.
De-a lungul timpului, poate și ca o fascinație aparte, mulți au fost aceia care au studiat fenomenul de credință în superstiții, iar cei care au realizat aceste studii cereau participanților să spună cât de mult au practicat ideea de a crede în superstiții pozitive și negative și cât de mult au crezut în aceste superstiții.
Vezi și: Arbustul sub care nu trebuie să dormi niciodată. Ce spun superstițiile
Pare un adevărat paradox să spunem că viața ne este ghidată de superstiții, și că într-o anume măsură ne afectează viața de zi cu zi, dar realitatea ne demonstrează exact contrariul, iar concluziile studiilor amintite anterior spun că procentul celor care cred, precum și a ideii că le afectează viața, este în creștere.
”Rezultatele sugerează că foarte puțini oameni manifestă o lipsă totală de credință în superstiții și nu practică niciuna. Unii participanți sunt credincioși calibrați, adică persoane care practică și cred în aceeași măsură.
Toți ceilalți sunt fie semi-credincioși, care practică mai mult decât cred, fie credincioși pasivi, care practică mai puțin decât cred.
Vârsta, sexul și religiozitatea s-au corelat cu practicarea, cu credința și cu discrepanța dintre ele (adică, cu semi-credința sau cu credința pasivă).”, arată concluziile unor astfel de studii.
Vezi și: Superstițiile despre pisicile negre, mit sau realitate? Cum au apărut și care este adevărul
Dacă ceva este concret și palpabil în conștiința românilor, sunt tradițiile, obiceiurile și chiar superstițiile, toate moștenite din bătrâni. Așa că nu ar trebui să ne mire dacă auzim cumva în familie afirmații de genul ”nu face cutare lucru vineri, că aduce ghinion!”, sau ”marțea sunt trei ceasuri rele, așa că ai grijă ce faci!”.
Deși mulți nu vor să recunoască, genul acesta de situații sunt prezente în viața și conștiința noastră, precum și ideea că nu este bine să speli rufe vinerea, iar asta încercăm să aflăm și noi în cele ce urmează, și anume de ce nu trebuie să speli rufe vinerea. În același timp, avem și explicaţia incredibilă oferită de Lidia Fecioru.
Orice gospodină, și mai ales în funcție de timpul liber acordat gospodăriei, de multe ori își planifică acest obicei fără a ține cont, în mod expres, de superstiții.
Dar, iată că Lidia Fecioru ne atrage atenția, explicând, de fapt, de ce nu trebuie să speli rufe vinerea, air explicația este una incredibilă:
”Orice zi are vibraţia ei şi informaţia ei. Ziua de Vineri tine de Parascheva şi de Sfânta Vineri. Povestea mama noastră când eram noi foarte mici şi îşi construise casă.
A lucrat şi sâmbăta şi duminică, nu ţinea sărbătorile, avea patru fete. A spus că a visat-o pe Sfânta Vineri care era plină de vopsea, de var şi a întrebat-o de ce era aşa. De ce nu se spală rufe VINEREA.
Sfânta Vineri i-a zis că lumea nu o sărbătoreşte. Vinerea nu se spală în tradiţia noastră românească. Vinerea e un fel de sărbătoare, de pregătire de weekend.’, a explicat Lidia Fecioru de ce nu trebuie să speli rufe vinerea.
Credința în superstiții poate avea un impact negativ asupra bunăstării sociale a oamenilor din societate.
Alte asemenea credințe sunt puternic asociate cu comportamentele de asumare a riscurilor financiare și cu jocurile de noroc.
În același timp, conform celor care au studiat, superstițiile pot duce la stres, depresie și probleme de sănătate conexe.
Oricum ar fi, practica va rămâne mult timp în conștiința noastră, fie că ne place sau nu, și indiferent de ce explicații am primi, tot va exista un sâmbure de nesiguranță și temere. Așa că, în cele din urmă, credem cum și ce vrem.