Care sunt cele mai importante obiceiuri pe care trebuie să le respecți în ziua de Paște? Lidia Fecioru susține că dacă ai un anumit obiect în buzunar de Înviere vei avea belșug și prosperitate. Bioenergoterapeutul a dezvăluit o serie de tradiții și superstiții din noaptea de Înviere și prima zi de Paște. Toți românii trebuie să le cunoască pentru a avea succes în toate, o familie fericită sau noroc la bani.
Lidia Fecioru a dezvăluit în cadrul emisiunii ,,Adevăruri ascunse” o serie de tradiții și superstiții din noaptea de Înviere și ziua de Paște. Cei care se duc la slujbă și stau până dimineața trebuie să aibă un bănuț în buzunar.
Se spune că acesta se sfințește și în timpul slujbei pentru a aduce belșug și prosperitate. De asemenea, el trebuie să fie ținut în portofel și purtat, nu cheltuit.
Acesta este, de fapt, Talismanul Paștelui. Copiii trec pe sub masă de prima slujbă cea mai importantă. De asemenea, băieții se duc la stropit în multe din zonele de la noi.
Acolo unde sunt fete în casă, stropesc cu parfum. În Moldova, în noaptea de Înviere se duce un coș de merinde la biserică. Acesta poate avea câte un pic din ce este gătit în casă în ziua aceea și ouă roșii, pască sau sare.
,,Sunt tot felul de tradiţii în Maramureş, în Ardeal. Băieţii se duc la stropit, unde sunt fete în casă, stropesc cu parfum. E un fel de urare şi un fel de a pune ochii pe o fată.
În regiunea Moldovei se face ca la noi. În noaptea de Înviere se duce cu merinde, îşi pun în coş câte un pic din tot ce s-a gătit în casă, inclusiv ouă roşii, sare, pască, florile de pe pască.
Acele flori se taie şi se dau vitelor de mâncare ca să fie sănătoase. Aceste merinde se sfinţesc la biserică şi dimineaţa, trei zile la rând, obligatoriu ce mâncai era ceva sfinţit şi abia apoi mâncai din restul mâncării”, a spus Lidia Fecioru.
De asemenea, mulți români știu deja tradiția în care fiecare membru din casă să se spele cu o apă curată în care se pune un bănuț.
În recipientul cu apă trebuie să mai existe și un ou roșu. Obiceiul îi ajută pe credincioși să fie roșii în obraji și să cunoască bogăția. Mai mult decât atât, de Paște trebuie să te duci la biserică purtând măcar un obiect vestimentar nou.
,,Se pune un lighenaş mic unde se pune un bănuţ de argint sau un bănuţ, nu contează dacă e de argint, şi un ou roşu şi ne spălam. Ca să avem tenul frumos şi alb, după care să fim rumeni în obraji. Obligatoriu îmbrăcat în ceva nou.
De Paşte nu exista să nu ne cumpere mama ceva nou. Nu e obligatoriu să ne îmbrăcăm din cap până în picioare, dar ceva nou să avem pentru sufletul nostru. Mai ales, copiii se bucură foarte tare”, a mai spus specialistul.