Tu știi care este arbustul sub care nu trebuie să dormi niciodată? Potrivit superstițiilor, Necuratul aruncă mult ghinion asupra românilor care procedează astfel. Se spune că inclusiv sufletele copiilor pot fi blocate în tufișurile de flori ale plantei.
Pentru mulți dintre noi, mai și iunie reprezintă perioada în care savurăm inegalabila socată. Gustul băuturii aromate ne urmărește încă din copilărie. Principalul ingredient pe baza căruia se prepară produsul este socul, o floare albă sau ușor crem, cu aromă înțepătoare, care crește în arbustul cu același nume.
Arbustul de soc poate fi remarcat deja în curțile multor români care locuiesc în mediul rural. De obicei, are între 1,5 și 3 metri și prezintă o mulțime de flori cu parfum dulce, atractive bineînțeles pentru albine și alți polenizatori. Gospodinele le culeg, le usucă și le folosesc pentru a prepara celebra băutură de soc.
În ciuda faptului că arbustul nu este străin românilor, puțini cunosc vorbele din popor despre acesta. Știai că socul este arbustul sub care, potrivit superstițiilor, nu ai voie să dormi niciodată? Bătrânii spuneau pe vremuri că, dacă oamenii nu aveau în vedere acest detaliu, riscau să se confrunte cu mult ghionion.
Dacă dormi sub soc, te pot ajunge numeroase nenorociri, potrivit vorbelor din popor. Dacă pe sub acest arbust trece vreun duh necurat, riscul ar fi și mai mare: ai putea să înnebunești. Se spune că oamenii care s-au odihnit sub soc au rămas cu obrajii strâmbi, picioare sucite sau chiar ologite, fără să-și mai revină.
„Se mai vorbeşte despre credința românilor din unele părți ale Transilvaniei în existenţa unui spirit rău, care omoară pe copiii nebotezaţi, numit baba Coaja şi care închide sufletele copiilor în tufişuri de soc, unde petrec pănă ce li putrezește corpul şi din cauza aceasta românii nu sapă sub soc”, se arată în lucrarea „Socul. Leacuri și superstiții (Poveștile florilor), Botanica poporului român” (1915), potrivit maidemult.ro.
Te-ar putea interesa și: Secretul celei mai bune socate la început de vară. De ce nu trebuie spălate florile de soc
În altă ordine de idei, potrivit credinței poporului, lemnul de soc nu este recomandat să fie utilizat pentru a face foc. Se spune că românii care folosesc acest tip de lemn ca fiind bun de ars se aleg cu dureri de măsele, însă ghinionul nu s-ar opri aici. Necuratul le-ar face rău și neplăceri și membrilor de familie.