Care este motivul pentru care nu se mai vinde Coca-Cola în Ucraina? Oameni din lumea întreagă au fost șocați de decizia luată de vecinii noștri. Această iubită băutură carbogazoasă nu se mai regăsește pe rafturile unor supermarket-uri de acolo. Trei lanțuri mari comerciale din Ucraina au renunțat la vânzarea produselor Coca-Cola în aceste condiții. Ce s-a întâmplat?
Oamenii nu mai pot găsi Coca-Cola în supermarket-urile din Ucraina. Patronii lanțurilor mari nu mai vând aceste produse din cauza refuzului de a se retrage de pe piața Rusiei.
Mai exact, trei centre comerciale au decis să nu mai pună clienților la dispoziție acest produs, în condițiile în care gigantul american nu s-a retras din Rusia, arată kyivindependent.com. Supermarket-urile Silpo, Novus și Varus au retras băuturile: Coca-Cola, Schweppes, Sprite, Fanta și BonAqua din magazine.
“Această companie nerușinată continuă să lucreze cu toată forța pentru invadatori,” a afirmat Novus, într-un comunicat.
Multe companii străine și occidentale au început să-și sisteze sau să își suspende vânzarea produselor în Rusia după izbucnirea războiului. Mai exact, producătorii de avioane Boeing, Airbus și Embraer au suspendat furnizarea de piese de schimb pentru aeronavele lor către companiile aeriene ruse, întreținerea sau suportul tehnic al acestora.
De asemenea, centrul de instruire Boeing din Skolkovo și-a încetat și el temporar activitatea. Mai mult decât atât, producătorii Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN au hotărât să își oprească exporturile pentru o perioadă, dar și să înghețe producția locală în Rusia. Ford și-a suspendat și ea activitățile, iar Suzuki, Honda, Mazda nu vor mai furniza pentu moment mașini și motociclete în Rusia.
„Pe de altă parte, ne-au eliberat și piața. Estimați câți bani au scos Coca-Cola, PepsiCo și alții din țara noastră. Vrei să spui că nu putem produce ceea ce fac ei?” a spus Khazin, un economist rus care a explicat beneficiile retrageri companiilor occidentale.
„Este firesc ca firmele ruseşti să fie dispuse să accepte yuanul”, a spus Shen Muhui, şeful unei organizaţii comerciale care promovează legăturile dintre Rusia şi China.
„Companiile vor trece la afaceri în yuani, dar în orice caz lucrurile vor deveni de două, trei sau patru ori mai scumpe pentru ruşi, deoarece cursul de schimb între yuan şi rublă se schimbă”, a spus Konstantin Popov, un antreprenor rus din Shanghai.