Ce nu va mai livra Rusia în SUA în urma sancțiunilor primite: „Să zboare pe mătură”

Ce nu va mai livra Rusia în SUA în urma sancțiunilor primite: „Să zboare pe mătură”
Decizia recentă a Rusiei: ce nu va mai livra către SUA?

Șeful agenției spațiale Roscosmos a declarat că nu va mai face anumite livrări către Statele Unite ale Americii. Acesta le-a sugerat ironic americanilor să „zboare pe mătură” după ce nu vor mai primi cele necesare din partea Rusiei. „Astăzi am decis să oprim livrările către Statele Unite”, a declarat oficialul. Despre ce este vorba și ce alte detalii a mai oferit cel din urmă despre hotărârile recente?

Rusia nu va mai livra către SUA un lucru: decizia de ultimă oră a autorităților

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, a venit cu o hotărâre de ultimă oră din partea Rusiei. Oficialul a declarat că livrările de motoare către Statele Unite au fost sistate, arată reuters.com. Acest lucru se petrece după seria de sacțiuni primite. Rogozin a anunțat încetarea livrării cu motoare de rachetă, ulterior i-a invitat pe americani să ,zboare pe mătură.’

„Astăzi am decis să oprim livrările către Statele Unite ale producției Asociației de Cercetare și Producție ”Energomash”, îl citează RIA Novosti. Într-o situație ca aceasta nu putem furniza Statelor Unite cele mai bune motoare de rachetă din lume. Să zboare pe altceva, pe mături, nu știu”, a spus el la televiziune rusă de stat.

Pe ce se concentrează Rusia acum?

Directorul Roscosmos a amintit că este vorba în primul rând despre motorul RD-180, folosit de prima treaptă a rachetei Antares, pe care zboară racheta Atlas-5 și RD-180. Potrivit oficialului, Rusia a livrat în total 122 de motoare în cauză în SUA începând cu anii 1990, dintre care 98 au fost folosite pentru a putea propulsa vehiculele de lansare Atlas.

De asemenea, Roscosmos va opri și întreținerea motoarelor de rachetă care au fost livrate anterior, cu mențiunea că SUA mai aveau 24 de motoare care vor rămâne acum fără asistență tehnică rusă.

Amintim că Rusia a declarat anterior că suspendă cooperarea cu Europa în privința lansărilor spațiale din portul spațial Kourou din Guyana Franceză, ca răspuns la sancțiunile occidentale asupra Ucrainei.

Moscova cere garanții companiei britanice de sateliți OneWeb ca sateliții săi să nu fie folosiți în scopuri militare. Guvernul britanic are o participație în cadrul companiei. OneWeb a declarat joi că suspendă lansările de la Cosmodromul Cosmodromul Baikonur din Kazahstan. În timpul acesta, Rogozin precizează că Rusia se va concentra acum pe fabricarea de nave spațiale cu dublu scop, pentru nevoile Roscosmos și ale Ministerului Apărării.

Sancțiuni impuse Rusiei, oligarhilor ruși și persoanelor asociate acestora.

,,Acești indivizi și membrii familiei lor vor fi tăiați din sistemul financiar american, activele lor din Statele Unite vor fi înghețate, iar proprietățile lor vor fi blocate. Departamentul de Trezorerie va împărtăși informații financiare și alte dovezi, acolo unde este cazul, cu Departamentul de Justiție pentru a sprijini urmărirea penală și confiscarea bunurilor.

Proprietatea sa va fi blocată de la utilizarea în Statele Unite și de către persoanele din SUA – inclusiv superyacht-ul său, unul dintre cele mai mari din lume și tocmai confiscat de aliatul nostru, Germania, și jetul său privat, una dintre cele mai mari avioane private din Rusia”, se explică în documentul de informare al Consiliului de Securitate al SUA.