Încă de la începutul lunii trecute, ministrul Sorin Cîmpeanu anunța măsura obligatorie de a introduce testele de salivă la nivelul instituțiilor de învățământ din țară. Oficialul declara că testarea se va face de către cadrele didactice, sau chiar de către părinți. De atunci și până astăzi, însă, cele peste 70 de milioane de teste, asumate de firmele care au participat la lictațiile SEAP, nu au ajuns la școlile din țară. Valoarea totală a acestor teste de salivă se ridică la 1.050.000.000 lei fără TVA.
Odată cu decizia de a menține școlile deschise, deși incidența ratei de infectare era peste 6 la nivel național, Sorin Cîmpeanu vorbea pentru prima dată în octombrie de introducerea obligativității testării elevilor în școli. În mențiunile făcute de Cîmpeanu s-au adus în discuție metodele de testare, optându-se pentru testele de salivă.
Ulterior, prin procedura de licitație publică prin SEAP, s-a trecut la contractarea acestor teste de salivă. Conform contractului, valoarea totală a acestor teste de salivă se ridică la 1.050.000.000 lei fără TVA, asta însemnând un total de 70 de milioane de teste care ar trebui să ajungă în toate școlile din țară. A trecut o lună de la aceste declarații, Sorin Cîmpeanu anunțând la începutul săptămânii trecute semnarea contractelor, ca urmare a licitațiilor publice prin SEAP.
„S-au semnat vineri contractele subsecvente, după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între una şi cinci zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară.
Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, de exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între una şi cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
Deși Sorin Cîmpeanu anunța termenul limită la care se așteaptă ca toate cele 70 de milioane de teste de salivă să fie furnizate instituțiilor de învățământ, se pare că acestea nu au ajuns nici până astăzi. Termenul limită anunțat era de vineri, 19 noiembrie, respectiv 24 noiembrie.
Două dintre firmele care semnau contractele pentru aceste teste de salivă, sunt deținute de Sile Cămătaru, respectiv de Ionuț Marius Marin, proprietarul companiei Viggo Fashion, în care Cătălin Botezatu e partener de afaceri.
Conform publicației Gândul, una din firmele care a semnat contractul pentru furnizarea acestora, nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, nici până la data la care scriem acest articol. Viggo Fashion trebuia să furnizeze cel puțin 5 milioane de teste de salivă până pe 24 noiembrie, lucru care nu s-a întâmplat, conform publicației amintite, dintr-un contract semnat cu Ministerul Educației de 9 milioane de teste.
Pentru compania în cauză, termenul de livrare era de 24 noiembrie, adică ieri, fapt confirmat și de reprezentanții IGSU. ”Din punct de vedere logistic, după ce vor fi recepționate, testele se vor distribui inspectoratelor școlare, în cel mai scurt timp”, a fost precizarea făcută de IGSU.
Jurnaliștii de la Gândul au mers mai departe pe firul problemei, cerând informații și din partea Ministerului Educației, iar răspunsul primit din partea instituției a fost unul cât se poate de sec:
”Achiziția de teste de salivă a fost derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (detalii despre procedura de licitație găsiți aici).
Ministerul Educației nu a fost implicat în această achiziție, implicit nu deținem informațiile solicitate.”, este răspunsul primit din partea Ministerului Educației.