22 dec. 2021 | 19:54

De ce nu poate cânta Angela Gheorghiu la Opera Națională. Cum a speriat sponsorii EXCLUSIV

Monden
De ce nu poate cânta Angela Gheorghiu la Opera Națională. Cum a speriat sponsorii EXCLUSIV
De ce nu poate canta Angela Gheorghiu la Opera Nationala. Cum a speriat sponsorii EXCLUSIV

Playtech.ro a aflat de ce soprana Angela Gheorghiu nu poate cânta la Opera Națională din București! Pur și simplu, fiindcă a speriat sponsorii care urmau să-i achite onorariul, după o serie de afirmații contradictorii ale acesteia la adresa unor nume sonore ale muzicii românești.

Angela Gheorghiu nu poate cânta la Opera Națională din București

Opera Națională pare încă ezitantă în a oferi un punct oficial de vedere vizavi de reacția celei mai cunoscute voci românești pe piața internațională a muzicii clasice, Angela Gheorghiu, care a scris la 20 decembrie, pe pagina personală de facebook, că Opera Română „nu a semnat” un contract bilateral agreat în vara acestui an și care ar fi trebuit materializat până la finele anului.

Angela Gheorghiu adăugase pe pagina sa inclusiv invitația primită de a cânta pe prima scenă lirică a țării în anul în care Opera Națională din București își marchează centenarul și lăsa clar să se înțeleagă că vina nu-i aparține pentru acest nou eșec în încercarea sa de a cânta iar la București.

Ce spune conducerea Operei Române

Pe de altă parte, surse bine informate din interiorul Operei Naționale susțin că întreaga poveste a fost pur și simplu „aruncată în aer” chiar de către Angela Gheorghiu.

„Este adevărat că actuala conducere a Operei Naționale i-a propus Angelei Gheorghiu un concert în anul centenarului, dar totul a sărit în aer după ce aceeași Angela Gheorghiu și-a permis o serie de exprimări foarte libere la adresa unor nume importante ale culturii românești, precum Ciprian Porumbescu, George Enescu sau Maria Tănase”, au precizat aceleași surse pentru playtech.ro.

Suma cerută de soprană – 100.000 de euro

Potrivit acestora, cum Opera nu și-a permis achitarea onorariului cerut de celebra soprana, circa 100.000 de euro pentru un spectacol sau o gală de două ore, fiindcă bugetul nu e construit pe asemenea cifre decât în cazul unor superproducții, care mai apoi se difuzează constant, în următorii patru sau cinci ani, s-a încercat identificarea unor sponsori care să achite banii ceruți de Angela Gheorghiu pentru prestația sa.

„Cert e că colegii mei găsiseseră banii necesari, dar totul a fost dat peste cap de respectivele declarații ale ei, la adresa unor înaintași de-ai noștri, al căror rol în istoria noastră a fost pus sub semnul întrebării de Angela Gheorghiu, și care i-au determinat pe aceiași sponsori să bată în retragere. Ca atare, conducerea e obligată acum să încerce să găsească alți sponsori, fiindcă încă nu s-a renunțat la ideea materializării unui concert al sopranei Angela Gheorghiu până în vara viitoare!”, au adăugat aceleași surse pentru playtech.ro.

De ce s-a plans Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu, 56 de ani, s-a plâns în acest an de mai multe ori pe internet că autoritățile din România pun prea puțin sau chiar deloc accentul pe cultură. Ea a insistat de mai multe ori pe ideea că nu a fost invitată să interpreteze vreun rol de operă în țara ei natală.

„Se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scena de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990.

Nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală. Instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).

Este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat. Cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia.”, susținea în urmă cu ceva timp Angela Gheorghiu.

Ce a spus despre Ciprian Porumbescu, George Enescu şi Maria Tănase

Pe de altă parte, la începutul acestei toamne soprana Angela Gheorghiu a intrat într-o mare controversă după ce nu s-a sfiit să afirme despre Ciprian Porumbescu, George Enescu şi Maria Tănase că sunt doar niște „legende exagerate”.

Totul a plecat de la faptul că în luna septembrie, a fost lansată în limba română cartea „O viaţă pentru artă”, contruită în urma unui dialog al Angelei Gheorghiu cu Jon Tolansky.

„Legendele care s-au format în România sunt < exagerate >. S-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese… Toate lucrările de început ale lui Enescu sunt de fapt muzică populară românească orchestrată. Vladimir Cosma a făcut la fel pentru muzica filmelor, în Franţa.

Mă înţelegeţi ce vreau să zic? Lucrările cu adevărat ale lui Enescu sunt doar acelea care sunt foarte moderne şi foarte speciale în stilul muzicii franţuzesti al epocii sale. Foarte, foarte interesante, e adevărat. La început şi eu credeam în aceste legende.

Dar apoi am trăit în lumea adevărată, aceea în care este socotit omul de valoare, omul care poate demonstra de-a lungul anilor cu exactitate la ce nivel este. Şi cine este. În toată lumea există treaba asta. Minus România. În România, am învăţat o falsă istorie a muzicii, fabricată şi comandată. Din păcate”, afirmă ea în respectiva lucrare.

Ultimul său concert în București în 2017

Cel mai recent concert al Angelei Gheorghiu în Capitală datează din 15 septembrie 2017, cu ocazia Zilelor Bucureştiului, atunci când cunoscuta soprană a concertat în Piaţa Constituţiei. Onorariul plătit de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB pentru acel concert a fost de 144.906 euro, inclusiv TVA.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro