De ce a fost refuzată soprana Angela Gheorghiu, la Opera Română. Artista cere pentru un recital cât un apartament de lux! EXCLUSIV

De ce a fost refuzată soprana Angela Gheorghiu, la Opera Română. Artista cere pentru un recital cât un apartament de lux! EXCLUSIV
De ce a fost refuzată soprana Angela Gheorghiu, la Opera Română. Artista cere pentru un recital cât un apartament de lux! EXCLUSIV

Soprana Angela Gheorghiu, unul dintre cele mai apreciate nume ale scenelor lirice mondiale, s-a plâns, recent, că nu a cântat niciodată pe scena Operei Naţionale bucureştene.

De ce a fost refuzată soprana Angela Gheorghiu, la Opera Română

Explicaţia e însă foarte simplă. Reporterii impact.ro au aflat că onorariul artistei de talie internațională se ridică la circa 150.000 de euro, pentru un spectacol, adică exact cât costă un apartament de lux, în Capitală.

Angela Gheorghiu, cea mai cunoscută soprană din lume, s-a plâns, luni, după Rusalii, că de peste trei decenii nu a mai reuşit să cânte pe vreo scenă românească. Şi a decis să dea vina pe autorităţi care, după părerea sa, pun prea puţin sau chiar deloc accentul pe fenomenul cultural:

”Este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat. Cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia”.

”Nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală”.

Cunoscuta soprană, în vârstă de 55 de ani, a mai adăugat, pe conturile sociale:
”Se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu , pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990”.
În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, şi a spectacolului de debut, după cum a menţionat însăşi artista, Gheorghiu nu ar fost invitată vreodată să interpreteze vreun rol de operă în România:
”Nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală. Instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc)”.

Angela Gheorghiu, prea scumpă pentru Opera Română: 150.000 de euro, pentru un spectacol

Ceea ce nu a precizat ea însă este onorariul pe care-l cere pentru susţinerea unei performanţe artistice. Foarte bine cotată pe marile scene lirice ale lumii, soprana Angela Gheorghiu pretinde cam acelaşi onorariu şi pentru România, adică în jur de 150.000 de euro per spectacol.
Reporterii Impact.ro au vrut să afle și un punct de vedere oficial din partea actualei conduceri de la Opera Naţională din Capitală, dar directorul general interimar Daniel Jinga a fost de negăsit. Însă, surse din Opera Română ne-au declarat:
”Angela Gheorghiu nu a avut niciodată un concert la Opera Română pentru că nu ne permitem un artist atât de scump. Onorariul sopranei este de peste 150.000 de euro, plus alte cerinţe ale doamnei, pe care pur şi simplu nu le putem onora. Este cel mai scump artist din România.
Nu spune nimeni că nu merită aceşti bani, dar pur şi simplu nu ne permitem să plătim un onorariu atât de mare”. Nici în cadrul „Festivalului George Enescu” nu s-a reuşit o colaborare cu Angela Gheorghiu, valoarea onorariului rămânând şi aici o problemă care s-a dovedit aproape imposbil de depăşit.

 Gabriela Firea a dezvăluit suma cerută de Angela Gheorghiu, în 2017

Ultimul concert al Angelei Gheorghiu la Bucureşti a avut loc pe 15 septembrie 2017, cu ocazia ”Zilelor Bucureștiului”, atunci când soprana a concertat în Piața Constituției din Capitală.
Un scandal iscat mai apoi între artistă şi fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a determinat instituţia să anunţe public, în iunie 2018, valoarea onorariului plătit de Primăria Municipiului București, prin Arcub, pentru concertul susținut de soprana Angela Gheorghiu în urmă cu patru ani: 144.906 euro, inclusiv TVA.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI