05 oct. 2023 | 08:55

De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor

Sănătate
De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor
”Cănile speciale conțin un filtru de carbon și o rășină schimbătoare de ioni.”

În ultimii ani, ca urmare a apariției poluării apei, au apărut așa-numitele căni de filtrare a apei, iar produsul a avut succes pe piață. Dar, datele specialiștilor vin să tragă un semnal de alarmă, explicând, de fapt, de ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Citește mai departe și vezi care este avertismentul specialiştilor.

Mitul cănilor speciale de filtrare a apei

În ultimii ani, ca urmare a unui grad avansat de poluare a apei, a fost nevoie de o metodă inedită de a filtra impuritățile și alte elemente nocive, toate regăsite în apa potabilă de la robine.

Află și: Bei trei căni de cafea pe zi? Pericolul la care te expui, ce spun specialiştii

Deși mulți spun că apa de la robinet este sănătoasă, așa cum scriam într-un alt articol, nu este chiar așa. Din acest motiv, au apărut pe piață tot felul de dispozitive și filtre menite să curețe apa de aceste impurități.

Mecanismele sunt simple, filtrele de apă elimină contaminanții din apă, cum ar fi sedimentele, gustul și mirosul, duritatea și bacteriile, rezultând o apă potabilă curată.

De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor

Filtrele de apă elimină contaminanții din apă

Cănile speciale de filtrare au apărut și ele, fiind considerate adevărate dispozitive miraculoase, majoritatea utilizând tehnologia de filtrare a apei în mai multe etape pentru a elimina eficient arsenicul, fluorura și alte elemente din apă.

”Majoritatea acestor căni au un filtru cu cărbune activ pentru a elimina gusturile și mirosurile naturale din apă, dar nu va scăpa de bacterii.

Un sistem de osmoză inversă sau de distilare ar fi necesar pentru a elimina substanțele chimice și bacteriile.”, spun specialiștii în domeniu.

Filtrele de apă eficiente în filtrarea apei potabile?

Dacă ar fi să ne luăm după ce spun producătorii unor astfel de dispozitive, răspunsul la întrebarea ”sunt filtrele de apă eficiente?”, ar fi da, sunt eficiente, iar argumentele acestora stau în picioare.

În general producătorii filtrelor spun că dispozitivele cu ajutorul cărora se face filtrarea, fac ca apa să fie purificată de particule dăunătoare, mirosuri, substanțe toxice și microorganisme patogene.

Află și: Loredana Groza, o nouă apariție incendiară. Fanii au înnebunit: ‘Ai boala lui Button’ FOTO

Cu alte cuvinte, aparent, filtrele fac ca apa să fie sigură. Și mai trebuie spus ceva, și anume că durata de viață a unui filtru depinde de frecvența de utilizare, de calitatea apei de la robinet, de gradul de contaminare și de duritatea acesteia.

Dar, totuși rămâne o întrebare și, de fapt, un avertisment din partea specialiștilor:

De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale?

Un studiu privind contaminanții apei realizat de specialiști în urmă cu câțiva ani, și publicat de ”The Guardian”,  a detectat niveluri măsurabile de plumb în aproape toate probele prelevate de la sistemele comunitare de apă care alimentează peste 19 milioane de persoane.

Plumbul este un metal greu care se scurge din conductele de apă corodate și din instalațiile sanitare casnice. Este nesigur la orice nivel.

Clorul este utilizat pentru a distruge germenii din sistemele de apă, dar produsele secundare de dezinfecție pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătate.

Clorul este legat de incidența mai mare a cancerului, în special în zonele rurale și cu venituri mici.

De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor

Filtrul de carbon este un mediu care adăpostește microorganismele

Studiul a mai arătat că acele căni speciale cu filtru de apă nu sunt o soluție magică, dar multe pot reduce plumbul, clorul și gusturile sau mirosurile neplăcute.

Citește despre: Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă este

Statistica a mai arătat că aceste dispozitive sunt al doilea cel mai preferat tip de filtru de apă, după cele încorporate în frigidere.

Dar cum orice lucru care pare a fi sigur, uneori ascunde și alte lucruri, așa este și în cazul acestor căni speciale.

”Cănile speciale conțin un filtru de carbon și o rășină schimbătoare de ioni. Specialiștii mai spun că acest filtru elimină clorul, dar surpriza este că apa pe care o filtrează, de fapt, nu conține clor, ulterior dezvoltându-se microbi.

Tu filtrezi în acea cană timp de câteva săptămâni. Filtrul de carbon este un mediu care adăpostește microorganismele. Ele stau și se dezvoltă, dezvoltă bacterii pentru că apa nu mai are clor”, este avertismentul specialiștilor.

Concluzia și avertismentul specialiștilor este că acele căni speciale, deși aparent au un efect benefic, de fapt nu sunt atât de bune, pe cât sunt ele prezentate de producători.

La ce poate duce lipsa clorului și apa filtrată

Clorul se consumă rapid în sistemele de apă și, uneori, nu există suficient clor dezinfectant pentru a distruge eficient germenii înainte de a ajunge la capătul conductelor de apă.

Vezi și: De unde provine, de fapt, apa de la robinetul bucureștenilor. Sigur nu știai asta

Rezultatul este un risc mai mare ca bacteriile, virușii și germenii care persistă în apa de la robinet să rămână în apă chiar și după tratare, explică aceiași specialiști.

De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor

Nu există suficient clor dezinfectant pentru a distruge eficient germenii din apa potabilă

Pe de altă parte, existența clorului în apa potabilă, deși practica este de la începutul secolului XX, are acum și reglementări venite de la Organizația Mondială a Sănătății care afirmă că există anumite regiuni în care ”trebuie să se facă o alegere între respectarea fie a orientărilor microbiologice, fie a orientărilor privind dezinfectanții sau subprodusele dezinfectante, calitatea microbiologică trebuie să aibă întotdeauna prioritate și, dacă este necesar, se poate adopta o valoare orientativă chimică care să corespundă unui nivel de risc mai ridicat. Dezinfecția eficientă nu trebuie să fie niciodată compromisă.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro