21 sept. 2023 | 23:03

Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă este

Sănătate
Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă este
De 400 de ani bem apă îmbuteliată

Știai că prima apă îmbuteliată a apărut în Marea Britanie, în urmă cu 402 ani? Vom vorbi despre asta vorbim azi, dar și despre adevărul despre apa de la robinet consumată de români, cât de sănătoasă este.

De peste 400 de ani, oamenii beau apă îmbuteliată

După cum bine se știe, apa îmbuteliată provine dintr-o varietate de surse, inclusiv multe dintre aceleași surse ca și apa de la robinet.

Uneori, apa pe care o putem cumpăra într-o sticlă este pur și simplu apă publică de la robinet care a fost îmbunătățită într-un anumit fel, cum ar fi modificarea conținutului de minerale. Alte surse de apă îmbuteliată includ izvoarele, fântânile și apele de suprafață.

Află despre: Oraşul din România cu apă curată la robinet. Ei sunt românii care nu o mai cumpără din supermarket

În 1621, prima îmbuteliere a apei a început la Holy Well, în Regatul Unit. A fost un început modest, într-o singură fabrică de îmbuteliere. Aceasta nu mai există, dar apa Malvern din izvoarele din această zonă este îmbuteliată și în prezent.

Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă este

De peste 400 de ani, oamenii beau apă îmbuteliată

Dar, mulți, de-a lungul secolelor, au băut pur și simplu apa care venea din fântâni, iar ulterior, după inventatea sistemelor de transport și alimentare, de la chiuvetă. Dar câți dintre noi știu adevărul despre apa de la robinet consumată zi de zi?

În cele ce urmează vom încerca să aflăm acest lucru, dar și cât de sănătoasă este banala apă de la robinet.

Care este adevărul despre apa de la robinet?

A bea apă îmbuteliată este un lux în zilele noastre. Potrivit Biroului de Sustenabilitate de la Universitatea Harvard, apa îmbuteliată costă de 3.000 de ori mai mult decât apa de la robinet.

Și pentru că apa îmbuteliată nu este la îndemâna oricui, oamenii preferă să consume în schimb banala apă de la robinet, dar cât de siguri putem fi de calitatea acesteia?

Apa de la robinet, numită și apă potabilă, sau în anumite cazuri, apă municipală, provine din fântâni mari, lacuri, râuri sau rezervoare.

De obicei, această apă trece printr-o stație de tratare a apei înainte de a fi introdusă în case și întreprinderi. În timp ce apa potabilă contaminată reprezintă o problemă în unele regiuni, apa de la robinet este, în general, sigură, convenabilă și ecologică, spun unii specialiști.

Află și: Cum să speli vasele din chiuvetă fără detergent. Ingredientele din bucătărie care te scapă de mizerie 

Cu toate acestea, contaminarea apei potabile poate avea loc. De exemplu, anumite regiuni pot avea o expunere mai mare la toxine, cum ar fi poluanții industriali sau bacteriile provenite din scurgerile agricole. iar mai jos, vorbim de contaminanții descoperiți în banala apă de la robinet.

Care sunt contaminanții descoperiți în apa de la robinet

Printre cei mai comuni contaminanți care se găsesc în apa de la robinet se numără plumbul, care poate produce leziuni cerebrale permanente la copii, și acizi perfluorooctanoici (PFOA), care a fost asociat cu cancerul.

Calitatea apei de la robinet depinde în mare parte de zona în care locuiți.

În unele orașe, apa de la robinet poate conține niveluri ridicate de contaminanți, în timp ce în alte zone poate avea o cantitate scăzută de poluanți.

Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă este

Este sigur să bei apă de la robinet?

Prin urmare, chiar dacă apa trece printr-o stație de tratare înainte de a ajunge în casa fiecăruia dintre noi, în compoziția ei se pot găsi și substanțe precum arsenicul, clorul și fluorul.

Consumul excesiv al fiecăreia dintre aceste substanțe enumerate până acum poate avea efecte nocive asupra sănătății:

  • PFOA – Acești compuși sintetici se acumulează în timp în organism și se descompun foarte greu, motiv pentru care sunt toxici pentru corpul uman.
  • Plumb – De cele mai multe ori, plumbul ajunge în apa pe care oamenii o consumă din cauza coroziunii țevilor și a instalațiilor sanitare.
  • Arsenic – Acesta este un mineral natural prezent în apa potabilă. Expunerea excesivă la arsenic din apa potabilă poate provoca cancer de vezică urinară, diaree, vărsături, cancer pulmonar și de piele, precum și afecțiuni ale pielii și plămânilor.
  • Clorul – Aceasta este principala cauză a gustului și mirosului neplăcut al apei de la robinet. Nivelurile de clor de până la 4 ml/L sunt considerate sigure în apa potabilă.
  • Fluorură – Această substanță se găsește în toate apele.

Citește și: De ce nu e bine să bei din sticle de plastic. Pericolul la care te expui zilnic

Numeroase studii din ultimii ani, bazate pe calitatea apei, au asociat fluorura din apa potabilă cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi fluoroza dentară, tensiunea arterială ridicată, probleme tiroidiene, acnee severă sau chiar cancer.

De reținut

Și acum vine marea întrebare ”Este sigur să bei apă de la robinet?” După cum ați văzut, există o varietate de contaminanți.

Chiar dacă aceștia sunt prezenți doar la niveluri care nu prezintă riscuri ridicate pentru consumul uman, există cazuri în care consumul de apă de la robinet este contraindicat.

Prin urmare, nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu boli cronice ar trebui să evite consumul de apă de la robinet.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei și și-a rupt piciorul
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Capital.ro
Locul din România în care va fi construit un viaduct spectaculos. Costurile se ridică la sute de milioane de lei
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
EXPLOZIE la o FABRICĂ de ARMAMENT din BERLIN! Alertă în GERMANIA
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro