De ce nu ai voie, de fapt, să vorbești la telefon în benzinărie. Motivul nebănuit

De ce nu ai voie, de fapt, să vorbești la telefon în benzinărie. Motivul nebănuit
De ce nu ai voie, de fapt, să vorbești la telefon în benzinărie

De ce nu ai voie să vorbești la telefon în benzinărie. Cu siguranță ai văzut și tu semnul care informează asupra interdicției de a vorbi la telefon în timp ce alimentezi, însă poate nu ai știut explicația exactă. Trebuie să știi că motivul este de ordin științific. Iată care este, de fapt, pericolul ascuns!

De ce nu ai voie, de fapt, să vorbești la telefon în benzinărie

Dacă ești șofer și ai mers la benzinărie pentru a alimenta cu carburant, probabil că ție ți-a sărit în ochi semnul existent în benzinării, care interzice vorbitul la telefon în timp ce faci plinul.

De-a lungul timpului, multe explicații au circulat pe seama acestui subiect, iar majoritatea șoferilor crede că interdicția are la bază o legendă. Însă foarte puțini știu adevărata explicație.

Experții au o explicație științifică pentru această interdicție. Mai precis, atunci când folosești telefonul mobil și pui mâna pe pistolul de la pompa de alimentare există riscul de a se produce o descărcare electrostatică.

Prin urmare, pot apărea scântei care, la rândul lor, pot aprinde gazele emanate din rezervorul mașinii atunci când pui benzină. De altfel, au existat multe cazuri de persoane care vorbeau la telefon în timp ce alimentau și s-au pornit explozii, soldate cu victime.

Astfel că, având în vedere că poate reprezenta o sursă de incendiu, telefonul mobil nu trebuie utilizat în apropierea pompelor de carburant și nici în spațiile unde ar putea exista o acumulare mare de gaze.

În plus, un alt motiv pentru care nu este indicat vorbitul la telefon în timp ce alimentezi este acela că există și riscul de a fi distras și de a uita pistolul de alimentare în conducta rezervorului. Multe studii au demonstrat că principala cauză pentru care conducătorii auto pleacă cu tot cu pistolul de alimentare a fost vorbitul la telefon.

De menționat este însă faptul că interdicția nu face referire numai la telefoanele mobile, ci la toate dispozitivele electronice ce pot fi o sursă de incendiu.

Preț benzină și motorină în București, azi, 14 iulie 2022

Iată care este prețul carburanților la diferite stații din București:

  • PETROM: benzină standard – 8.62 lei/l, benzină premium – 9.08 lei/l, motorină standard – 9.18 lei/l, motorină premium – 9.54 lei/l
  • ROMPETROL: benzină standard – 8.68 lei/l, benzină premium – 9.31 lei/l, motorină standard – 9.24 lei/l, motorină premium – 9.75 lei/l
  • OMV: benzină standard – 8.70 lei/l, benzină premium – 9.26 lei/l, motorină standard – 9.33 lei/l, motorină premium – 9.75 lei/l
  • MOL: benzină standard – 8.68-8.71 lei/l, benzină premium – 9.32-9.34 lei/l, motorină standard – 9.24-9.27 lei/l, motorină premium – 9.73-9.75 lei/l
  • SOCAR: benzină standard – 8.64 lei/l, motorină standard – 9.19 lei/l