Ai acest tip de telefon mobil? Trebuie să îl schimbi urgent dacă vrei să eviți probleme cu aceste aplicații

Ai acest tip de telefon mobil? Trebuie să îl schimbi urgent dacă vrei să eviți probleme cu aceste aplicații
Google a început să trimită prin e-mail utilizatorilor de Android

Google a anunțat de ceva vreme că cele mai vechi versiuni de Android nu vor mai funcționa. Compania a anunțat anterior eliminarea suportului pentru Android Jellybean. Acum Google face un pas mai departe și închide complet dispozitivele Android Gingerbread. Toate terminalele cu aceste modele  de Android nu se mai pot conecta la serviciile companiei.

Google închide telefoanele cu Android foarte vechi

Google a oprit, începând cu 27 septembrie, utilizatorii să se conecteze cu dispozitive cu Android 2.3.7 Gingerbread, și mai vechi, la serviciile sale. Piața de nișă care rulează în continuare aceste sisteme de operare nu mai poate utiliza Magazin Play, Gmail, YouTube și alte aplicații. Utilizatorii afectați trebuie fie să facă upgrade la Android 3.0 Honeycomb, fie să facă upgrade la un telefon mai nou.

Având în vedere starea actuală a telefoanelor mai vechi, ar putea fi mai bine să luați unul nou.

Potrivit Google, oprirea își propune să aducă utilizatorii mai în vârstă de Android pe un front mai sigur. Versiunea Gingerbread a încetat de mult să primească actualizările de securitate necesare, devenind astfel ținte principale pentru hackeri.

Într-o notă similară, Google a anunțat și sfârșitul asistenței pentru dispozitivele cu versiunea Jellybean, care a început din august anul acesta. Deși utilizatorii Jellybean își pot folosi în continuare dispozitivele, nu vor mai primi actualizări în viitor.

Momentul este, așadar, corect. Din septembrie, variantele Honeycomb în Jellybean, nu mai au acces la actualizările de securitate. În acest an, se așteaptă ca Google să lanseze Android 12.

Compania a început să trimită prin e-mail utilizatorilor

Android, dezvoltat de Google, este unul dintre cele mai cloud-based sisteme de operare vreodată. Mai ales în versiunile mai vechi, multe aplicații și servicii incluse erau legate de datele de conectare.

Dacă acest lucru nu mai funcționează, o mare parte din funcțiile telefonului sunt blocate. În timp ce Android poate actualiza multe componente de bază fără a livra o actualizare completă a sistemului astăzi, Android 2.3.7 Gingerbread, lansat în urmă cu aproximativ 10 ani, nu era atât de modular.

Aplicațiile Google individuale au început să poată fi actualizate prin intermediul Play Store, dar conectarea la Google a fost încă un serviciu la nivel de sistem și este blocat în timp.

Orice servicii Google care doresc să permită conectarea din aceste versiuni ar trebui să fie conforme cu standardele de securitate din 2011. Asta înseamnă dezactivarea autentificării în doi factori și activarea unei setări speciale. Aceasta „permite acces mai puțin sigur” în contul Google.

Într-adevăr, aceste versiuni vechi de Android trebuiausă oprite în cele din urmă, deoarece erau prea nesigure. Google prezintă defecțiuni active ale bazelor de utilizatori pentru versiunile Android în Android Studio, iar Gingerbread avea un număr scăzut de dispozitive, conform celor de la GadgetMarket.

Cifra se învârte în jurul a mai puțin de 0,2% din dispozitivele active, în spatele altor 14 versiuni ale sistemului de operare. Utilizatorii acestor dispozitive vechi ar putea încă să descarce un magazin de aplicații terță parte și să găsească înlocuitori pentru toate aplicațiile Google, dar dacă sunt utilizatori tehnici și nu pot obține un dispozitiv nou, există șanse mari să încarce un nou sistem de operare cu un ROM aftermarket.