Câți bani costă să mergi în Grecia cu mașina. Prețurile pentru benzină și motorină în Bulgaria și Grecia

Câți bani costă să mergi în Grecia cu mașina. Prețurile pentru benzină și motorină în Bulgaria și Grecia
Cât costă să ajungi în Grecia cu mașina personală

Foarte mulți români preferă să meargă în vacanța în Grecia cu mașina personală. Cu toate acestea, având în vedere că prețurile la carburanți au crescut foarte mult, unii au renunțat la mașina personală și au ales avionul. Iată cât costă să mergi în Grecia cu mașina.

Cât te costă drumul până în Grecia cu mașina personală

Pentru a afla cât costă drumul până în Grecia cu mașina personală, vom calcula distanța de la București până pe insula Thassos, fiind una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Grecia. Potrivit Google Maps, traseul are 576 de km, respectiv Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Stara Zagora-Kaskovo-Makaza-Komotini-Keramoti-Thassos.

Luăm în considerare un consum mediul de 7 litri/100km, în cazul unei mașini diesel și 9 litri/100km, în cazul unei mașini pe benzină. De asemenea, trebuie să ținem cont că vom avea în funcțiune aerul condiționat mereu și vom merge doar pe drumuri naționale, o mică parte de autostradă în Grecia.

Prin urmare, avem nevoie de 40 de litri de motorină sau 52 de litri de benzină. În cazul motorine, la prețul de 8,7 lei/litru, vom ajunge la destinație pentru suma de 350 de lei. Pe de cealaltă parte, în cazul benzinei, la prețul de 8,15 lei, vom ajunge la destinație pentru suma de 420 de lei.

De asemenea, trebuie să mai luăm în calcul și costul de trecere a podului de la Giurgiu-Ruse, 15 lei, și vinieta pe care trebuie să o plătiți pentru a putea folosi drumurile bulgărești. Aceasta se poate cumpăra online și costă circa 38 de lei pentru o săptămână sau 76 de lei pentru o lună.

Totodată, feribotul pentru a ajunge pe insula Thassos costă în jur de 145 de lei. În final, tragem linie și vom avea costuri de 555 de lei pentru mașina diesel și 655 de lei pentru cea pe benzină.

Cât costă motorina în Bulgaria și Grecia

Un mic sfat înainte de a pleca la drum ar fi să plecați cu rezervorul plin din România, deoarece prețurile la combustibili în Bulgaria și Grecia sunt mai mari, însă nu cu mult. Sau, este indicat să faceți plinul în Bulgaria înainte de a intra în Grecia.

Prețurile la benzină sunt mult mai mari în Grecia față de Bulgaria, iar la motorină diferența este mai mică. Potrivit datelor Oil Bulletin, prețul mediu în Bulgaria este de 3,37 leva/litru de benzină, adică în jur de 8,5 lei/litru.

Pe de cealaltă parte, în Grecia, prețul mediu la benzină este de 2,40 euro, iar la motorină este de 2 euro, deci în jur de 12 lei, respectiv 10 lei/litru. De asemenea, pe insule prețul este mult mai mare.