În aceste zile când mulți pun preț pe greutate, nutriție, etc., apare o întrebare aproape obsedantă, și anume ”de ce ne îngrășăm rapid după ce slăbim mai multe kilograme?”. Dacă te aflii printre cei care au această întrebre în minte, te invităm să citeși mai departe și să aflii răspunsul pe baza explicațiilor date de specialiștii în nutriție.
Deși ar putea părea obsedantă întrebarea, în sfârșit, am putea afla de ce unele persoane se îngrașă ușor și rapid, spre deosebire de cele care rămân slabe sau slabe în ciuda faptului că mănâncă aceeași cantitate de alimente sau urmează un stil de viață similar.
Mai ales în timpul perioadelor festive, când familia este reunită și toată lumea se înfruptă din mâncăruri delicioase și produse de patiserie irezistibile, dar, cumva, unii dintre noi ajung să arate toate caloriile pe care le consumăm prin kilogramele în plus, în timp ce unii membri ai familiei scapă miraculos fără să se îngrașe.
După cum bine se știe, perioada în care luăm cel mai mult în greutate este sezonul de sărbători, fie Paște fie Crăciun, sau alte asemenea. În aceste perioade cei mai mulți dintre noi probabil că ne-am permis să mâncăm pe săturate, așa că este de așteptat să punem câteva kilograme în plus. Dar care este motivul pentru care unii oameni pot înghiți mai mult decât alții și totuși nu se îngrașă? Răspunsul se află în intestin, la propriu.
Conform unor cercetări recente, experții au descoperit că microorganismele intestinale joacă un rol foarte important în modul în care organismul dumneavoastră absoarbe energia din alimente. Cei care consumă mai multă energie din alimente sunt mai expuși riscului de a lua în greutate decât ceilalți.
“La persoanele cu obezitate apar adaptări cerebrale de lungă durată, care ar putea afecta comportamentul alimentar. Există o capacitate redusă a creierului de a înregistra faptul că mâncarea se află în stomac. Acest lucru ar putea duce la supraalimentare.
Am constatat că persoanele cu obezitate au eliberat mai puțină dopamină într-o zonă a creierului importantă pentru aspectul motivațional al consumului de alimente. Asta în comparație cu persoanele cu o greutate corporală sănătoasă.
Faptul că aceste răspunsuri din creier nu se restabilesc după pierderea în greutate poate explica de ce majoritatea oamenilor se îngrașă din nou după o pierdere în greutate reușită inițial”, explică experții în nutriție.
Vezi și: Somnul în minus, kilograme în plus: concluziile îngrijorătoare ale unui nou studiu
Studiul, care a fost condus de experți de la Departamentul de Nutriție, Exercițiu și Sport al Universității din Copenhaga, a fost publicat în revista Microbiome. Potrivit cercetătorilor, studiul ar putea fi un pas spre înțelegerea motivelor pentru care unii oameni iau kilograme în plus față de alții.
Echipa a studiat energia reziduală din fecalele a 85 de danezi supraponderali cu vârste cuprinse între 22 și 66 de ani, pentru a înțelege cât de eficienți sunt microbii lor intestinali în extragerea energiei din alimentele pe care le consumă.
Vezi și: Somnul în minus, kilograme în plus: concluziile îngrijorătoare ale unui nou studiu
În acest timp, experții au cartografiat, de asemenea, compoziția microbilor intestinali pentru fiecare participant. Pentru studiu, cercetătorii au analizat microbiota intestinală, comunitatea de mii de miliarde de microorganisme din intestin, din probele de scaun ale participanților.
Cercetătorii au declarat că microbiota intestinală este ca „o întreagă galaxie în intestinul nostru„, cu un număr impresionant de 100 de miliarde de microorganisme pe gram de fecale.
Vezi și: Dieta cu care slăbeşti sigur după 40 de ani. Detaliul care te scapă imediat de kilogramele în plus
Echipa a descoperit că persoanele care au extras cea mai multă energie din alimente cântăreau mai mult în medie, în acest caz, ceea ce înseamnă undeva la nouă kilograme în plus. Studiul a mai descoperit că persoanele care au extras cea mai multă energie din alimente cântăreau în medie mai mult, în acest caz, ceea ce înseamnă în jur de nouă kilograme în plus.
Vezi și: Alimentul care face minuni pentru silueta ta. Vei slăbi rapid, recomandarea Mihaelei Bilic
Cercetătorii și-au dat seama că o eventuală obezitate la oameni ar putea depinde de eficiența cu care sunt extrase substanțele nutritive din alimente, ceea ce poate duce la o cantitate mai mare de calorii disponibile din aceeași cantitate de alimente.
„Metabolizarea alimentelor de către bacterii furnizează energie suplimentară sub formă, de exemplu, de acizi grași cu lanț scurt – molecule pe care corpul nostru le poate folosi ca și combustibil pentru furnizarea de energie”, explică experții.
Aceeași experții spun că, dacă consumăm mai multă energie decât ardem, energia suplimentară furnizată de bacteriile intestinale ar putea crește riscul de a deveni supraponderali în timp.
Vezi și: Ora la care poți arde cele mai multe calorii dacă faci sport. E dovedit științific
Studiul a constatat că unele persoane pot avea o compoziție diferită de microorganisme intestinale față de alte persoane, ceea ce le permite, în medie, să absoarbă mai multă energie din mese. În timp ce alții sunt capabili să digere alimentele mult mai repede și să rămână slabi.
Deși cercetătorii au folosit un eșantion mic de participanți la studiu, este posibil ca rezultatele să poată fi foarte bine aplicate la nivelul populației globale.