A trecut un an de la declanșarea Pandemiei și a stărilor de urgență în România. Anul trecut puteam vedea pe străzile țării salvări care duceau bolnavii infectați către spitale cu izoleta. Acum, la un an de la declanșarea Pandemiei, izoleta a dispărut. Moivul a fost explicat de specialiștii în domeniu.
Timp de aproape un an de zile, marea majoritate a pacienților infectați, fie cu forme grave, fie ușoare, erau transportați obligatoriu cu izoleta. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, izoleta este un mod sigur de a transporta pacienții infectați cu COVID în cazul de față, către unitățile spitalicești. Protecția este atât a pacientului, și de izolare, cât și personalului medical de pe ambulanțe.
Ușor, ușor, izoleta a dispărut, aproape discret, din peisajul autohton, în ultima vreme. Explicația asupra acestui fenomen au dat-o atât Raed Arafat, cât și medicul Adrian Marinescu, spunând că acum personalul de pe ambulanțe au căpătat experiență și nu mai este necesară izoleta la transportul pacienților.
”Am căpătat experiență noi, toți, de-a lungul acestei pandemii. Ne-am dat seama că se pot respecta măsurile de prevenție și fără izoletă. Până la urmă este același echipament, sunt măsurile pe care le luăm oricum, astfel că nu mai este necesară. Acest lucru l-am aflat pe parcursul pandemiei.
(…) La început ne luam măsuri cât puteam de multe pentru că lucrurile nu erau destul de clare. Până ne-am lămurit că sunt suficiente și variantele cu ambulanță și cu respectarea măsurilor, s-au simplificat aceste lucruri și am ajuns în punctul în care să manageriem lucrurile și fără izoletă.”, a declarat pentru Impact.ro Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul ”Matei Balș” din Capitală.
Pentru mulți vederea izoletei a însemnat clar teamă, frică și infectare cu noul coronavirus. Dar, conform specialiștilor, era singura modalitate de transport în izolare a pacienților infectați. Ceea ce pare surprinzător este faptul că izoleta a dispărut, treptat, din peisaj, încă de anul trecut, când încă eram într-o criză puternică a infectărilor.
La acel moment, înainte de a explica medicul Adrian Marinescu dispariția acesteia, Raed Arafat explica public motivul pentru care izoleta nu mai era în echipamentele de transport ale ambulanțierilor.
„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți.
Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Cât despre actuala situație, același medic, Adrian Marinescu preconizează că Bucureștiul, deși acum în scenariul roșu, s-ar putea să intre în carantină totală, dacă numărul de cazuri noi de infectare va crește la o cotă alarmantă.
”Cred că acest lucru depinde clar de dinamică. Nimeni nu poate să spună dacă un lucru se va întâmpla sau nu, legat de carantinare. Sperăm să nu ajungem acolo și să reușim să rezolvăm prin celelalte măsuri restrictive.
Dar este greu de spus. Este clar că dacă numărul de infectări va fi mare în zona Bucureștiului și nu vor fi găsite alte variante, este și asta o soluție, din păcate.”, a mai precizat dr. Adrian Marinescu.