27 nov. 2020 | 14:04

De ce îți este mereu foame? Descoperirea științifică, acum e clar

Sănătate
De ce îți este mereu foame? Descoperirea științifică, acum e clar
Motivul pentru care iti e mereu foame

Excesul de zahăr este un factor important în apariția sau agravarea unor afecțiuni precum diabetul, obsezitatea, bolile de inimă ori chiar cancerul.

De ce îți este mereu foame?

Zahărul în exces are un efect negativ asupra organismului. De ce? Pentru că el favorizează apariția inflamațiilor în corp, cauza mai multor probleme de sănătate.

Îți este mereu foame

Dulciurile nu țin de foame, deoarece  nu conțin, majoritatea, fibre sau proteine, așadar că îți va fi mereu foame, indiferent cât de multe ai mânca. În plus, zahărul crește brusc nivelul glicemiei, dar la fel de brusc acesta și scade, și de aceea te simți mereu înfometat/ă și poftești, ca într-un cerc vicios, la și mai mult dulce.

Alimente și băuturi ce conțin foarte mult zahăr

Un studiu publicat în revista medical British Medical Journal, arată că alimentele hiperprocesate, cu adaosuri de arome, coloranți, emulsifianți, îndulcitori și alți aditivi sunt cele mai periculoase. De asemenea, cele mai nocive alimente și băuturi de acest tip sunt: băuturile răcoritoare îndulcite, sucurile de fructe, băuturile pe bază de lapte îndulcite, de tip lapte cu cacao, cappuccino etc.,  prăjiturile, plăcintele, napolitanele, pâinea, cerealele, înghețata, acadelele, jeleurile etc. De altfel, medicii recomandă să nu consumăm mai mult de 25 de grame de zahăr (femeile) sau peste 35 de grame de zahăr (bărbații) zilnic.

Semne că mănânci zahăr în exces

Te doare mereu burta și ai gaze

Zahărul poate să perturbe flora intestinală și să îți dea peste cap digestia, astfel te poți confrunta frecvent cu crampe abdominale, diaree sau constipație și flatulență.

Pot să îți apară coșuri în zona gurii și pe bărbie

Zahărul poate să crească producția de hormoni androgeni, care sunt asociați de regulă cu acneea inflamatorie, ce este localizată în jurul gurii.

Ai nervi și ești negativist/ă

Unele studii relevă că excesul de zahăr ar putea să determine instalarea unor afecțiuni precum depresia sau alte tulburări de dispoziție, ca urmare a fluctuațiilor glicemice ce perturbă echilibrul neurotransmițătorilor.

Nu poți să dormi bine

Dacă consumi dulciuri sau bei sucuri acidulate înainte cu câteva ore de a merge la culcare, e posibil să îți fie foarte greu să adormi sau te trezești frecvent pe parcursul nopții, iar asta din cauza nivelului crescut al glicemiei.

Pielea e uscată și ridată

Din cauza unei reacții care duce la producția unor compuși care afectează colagenul și elastina, pielea ta se va resimți,  având un aspect tern, îmbătrânit și ridat.

Apar carii dentare

De precizat este că zahărul este cauza principală a apariției cariilor. Când el se lipește de dinte, favorizează placa bacteriană, care „mănâncă” din smalțul dinților și duce la instalarea cariilor dentare. Cea mai rea combinație pentru dantură este dulce plus acid, adică sucurile acidulate îndulcite.

Dor articulațiile

Excesul de zahăr din alimente și băuturi poate să aibă un impact negativ și asupra articulațiilor, ca urmare a inflamațiilor cauzate, favorizând astfel artrita reumatoidă, în special la femei.

Te simți mereu „cu capul în nori”

Altfel spus, suferi de „ceață cerebrală”, o stare caracterizată de confuzie, lipsă de energie, dificultate de înțelegere, memorare ori reacții încetinite ale corpului.

Balonare

Alimentele sărate, dar și cele dulci, inclusiv fructele, care conțin fructoză, pot să ducă la balonare. Dar atenție și la dulciurile sau băuturile care conțin lapte, deoarece e posibil ca balonarea să apară și pe fondul intoleranței la lactoză.

Simți o slăbiciune

Zahărul rafinat este asociat cu pierderea de masă musculară, ca urmare a incapacității organismului de a sintetiza corect proteinele. Excesul de zahăr favorizează și depozitele de grăsimi.

Tensiune arterială crescută

Medicii avertizează că zahărul e mult mai periculos decât sarea în ce privește tensiunea arterială. O dietă bogată în zahăr poate să crească semnificativ valorile tensiunii arteriale, fiecare doză de suc îndulcit crescând cu 8% riscul de a te confrunta cu hipertensiune arterială.

Fructele nu mai par suficient de dulci

Dacă mănânci sau bei sucuri cu zahăr prea des, papilele gustative ar putea fi date peste cap. Asta pentru că zahărul în exces îți poate schimba percepția despre dulce în general.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Noi schimbări pe piața asigurărilor. Românii care riscă amenzi dure
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro