15 nov. 2023 | 10:15

De ce este bine să te spovedești în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești înainte de Împărtășanie

Diverse
De ce este bine să te spovedești în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești înainte de Împărtășanie
De ce este bine să te spovedești în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești înainte de Împărtășanie

Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de curățare spirituală și trupească, de care mulți credincioși țin cont. Află de ce este important să ne spovedim în această perioadă și ce rugăciune ar trebuie să rostim înainte de a ne împărtăși, după ce terminăm perioada de post.

Când începe postul Crăciunului

Postul Crăciunului este prima perioadă din anul bisericesc și ultima din anul civil în care oamenii se abțin de la c0nsumul de carne, ouă și lactate și duc o viață cât mai bună, cu credință și smerenie. Postul începe la data de 14 noiembrie, odată cu Lăsata Secului.

Tradițional, dacă această dată coincide cu o miercuri sau vineri, Lăsatul Secului are loc cu o zi înainte. Durând 40 de zile, de la 15 noiembrie până la 24 decembrie, Postul Nașterii Domnului amintește credincioșilor de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu scrise pe Tablele Legii.

Astfel, prin post, enoriașii se pregătesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. În ultima zi de post, pe 24 decembrie, mulți oameni țin post negru și nu consumă nici alimente, nici apă.

După ce au trecut cu bine de această perioadă, credincioșii urmează să primească Sfânta Taină a Împărtășanie. Iată cum trebuie să te pregătești pentru asta și ce rugăciune trebuie să rostești înainte de a primi trupul și sângele lui Hristos.

Rugăciunea dinainte de Împărtășanie

Este foarte important să te împărtășești la finalul postului, cu trupul și sângele Mântuitorului. Se spune că ești curat după ce te-ai spovedit și ai ținut post și poți primi acum această Sfântă Taină.

Vezi și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Zile cu dezlegare la pește

Înainte de a merge la biserică, este bine să te rogi, să vorbești cu Dumnezeu și să îi mulțumești pentru tot ce ți-a dat. Citește această rugăciune ori de câte ori simți nevoia, dar mai ales atunci când te pregătești să mergi la biserică pentru Împărtășanie.

„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori). Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău”

Ce să nu faci în timpul postului

Se spune că în timpul postului este bine să te spovedești, să scapi de toate păcatele care te macină și nu îți dau liniște. Este important să mărturisești toate păcatele pe care le ai, să îți ușurezi sufletul de toate greutățile pe care le apasă.

Află și: Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne

Înainte de a merge la preot, ar fi bine să faci o listă cu tot ce crezi că ar greșit față de Dumnezeu. Este important să nu omiți nimic și să te căiești de tot ce ai săvârșit, pentru că doar așa te va ierta Dumnezeu, dacă vei arăta că nu vrei să mai repeți acele greșeli.

Postul Crăciunului implică abținerea de la anumite alimente precum carne, produse lactate și ouă. Este important să respecți aceste reguli alimentare pentru a onora tradiția postului.

De altfel, un post corect presupune și îmbunătățirea comportamentului și a relațiilor cu cei din jur. Evită comportamentul egoist, critica excesivă sau orice altă formă de negativism. Fii cât mai bun, roagă-te mai mult și încearcă să îți speli păcatele.

Postul este o perioadă propice pentru rugăciune și introspecție. Evită neglijarea acestor practici spirituale și încearcă să acorzi mai mult timp pentru meditație și comunicare cu Dumnezeu. Cere ajutor pentru problemele tale și nu uita să îi mulțumești pentru tot.

Cum să ții corect postul Crăciunului

În timpul postului și al pregătirilor pentru sărbătoarea Crăciunului, este important să fii recunoscător pentru binecuvântările primite și să apreciezi cu adevărat semnificația acestei perioade. Postul nu înseamnă decât mâncare specială, ci un alt stil de viață, o apropiere de Dumnezeu.

Află și: Ce nu este bine să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Se spune că vei atrage boli și necazuri

Ultima zi a Postului Nașterii Domnului, cunoscută drept Ajunul Crăciunului, se distinge prin rigorile sale, reprezentând o zi de post mai accentuată în comparație cu celelalte zile. Până la Ceasul IX, se practică abstinența totală de la consumul de alimente, marcând astfel o perioadă de așteptare solemnă.

În Ajunul Crăciunului, de altfel, există obiceiul de a nu da nimic din casă, de a mătura invers și de a nu arunca gunoiul, cu speranța de a păstra norocul în casă.

În unele regiuni, tradiția presupune să se întrerupă postul cu un preparat specific, constând în grâu fiert amestecat cu fructe și miere, o rememorare a postului lui Daniel și a celor trei tineri în Babilon.

În timpul Postului Crăciunului, se evită desfășurarea de evenimente precum nunți, botezuri și cumetrii. De asemenea, durata celor 40 de zile ale acestui post, este recomandat să te abții de la cântat și dansat, precum și de la consumul de alcool și fumat, unele dintre cele mai grele vicii.

La data de 4 decembrie, în ziua Sfintei Varvara, se respectă tradiția de a nu lucra în mină și de a evita utilizarea obiectelor negre pentru a preveni deteriorarea recoltelor. Femeile evită să țeasă, să coasă și să spele rufe, cu scopul de a proteja sănătatea copiilor.

De asemenea, se evită consumul de porumb copt, fasole și dovleac pentru a preveni apariția problemelor cutanate. De la data de 20 decembrie, începând cu sărbătoarea Ignatului, se respectă tradiția de a nu spăla rufe până după Bobotează și de a nu mai tors.

Conform tradiției, se spune că fetele necăsătorite ar trebui să strângă surcele în fiecare zi a postului și, în Ajunul Crăciunului, să pregătească crupe fierte fără sare. După fierbere, acestea sunt aranjate pe masă pentru a oferi ospăț ursitului lor, care, se spune, sosește în acea seară și se bucură de această ofrandă.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro