11 nov. 2023 | 11:13

Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne

Diverse
Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne
Sarmale de post, reţetă manăstirească

Cine spune că nu ne putem bucura de preparate delicioase chiar și în perioadele de post? Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, merită să încerci o rețetă mănăstirească de sarmale de post. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne.

Un preparat delicios

Restricțiile alimentare impuse credincioșilor în perioadele ce preced marile sărbători creștine din an sunt o mare provocare. Lista cu preparate permise pare destul de scurtă, iar lipsa ingredientelor de origine animală înseamnă, pentru mulți, mâncăruri fără gust. Nimic mai departe de adevăr!

Dacă ai nevoie de inspirație pentru un meniu variat și gustos, cea mai bună sursă de rețete de post sunt mănăstirile. Acolo, măicuțele sunt adevărate maestre culinare, la acest capitol, iar cel mai bun exemplu este acest mod de a face sarmale de post. În mod surprinzător, nu soia este ingredientul de bază.

Rețetă sarmale de post

Pentru a le prepara, vei avea nevoie de:

  • una sau două verze murate
  • o jumătate de kilogram de ghebe măcinate – sunt preferate cele la borcan
  • una sau două cepe
  • două rădăcini de morcov
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o roșie proaspătă (opțional)
  • 100-150 mililitri de suc de roșii – se poate folosi și pastă de tomate
  • ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele
  • 250-300 grame de făină de porumb, grisată
  • sare, piper și ardei iute – cantitările variază, în funcție de preferințe

Te-ar putea interesa și: Cum desărezi rapid varza murată. Trucul care te salvează când vrei să faci sarmale

Sarmale de post, reţetă manăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Pentru aceste sarmale de post, ingredientele de bază sunt făina de porumb și ciupercile. Nu sunt deloc dificil de preparat.

Se începe prin spălarea, curățarea și tocarea ingredientelor. Se toarnă apoi ulei într-o tigaie suficient de mare ce se pune la foc. Odată încins uleiul, se adaugă ceapa și rădăcinoasele. După ce se sotează, se pun roșia și sucul de tomate și se lasă la fiert, în jur de 10, chiar 15 minute, până scade apa.

Se oprește focul și se pun în vas și ghebele – prefierte și măcinate – și al doilea ingredient vedetă al preparatului: făina de mălai, potrivit Bucătăraș. Urmează condimentele, pe care le adăugăm în funcție de preferințe, și apoi se lasă la răcit.

Urmează împachetarea sarmalelor. La final, se toarnă apă în vas până sunt acoperite și se lasă să fiarbă la foc mic, în jur de o oră.

Te-ar putea interesa și: Ce pune Jamila în sarmale de au gustul perfect. Ingredientele folosite de cea mai cunoscută gospodină din România

Parteneri
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Acești români scapă de o plată. Rămân în buzunar cu o sumă importantă
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
3 milioane de români primesc scrisoare de avertizare. Vor fi taxați în plus din 1 aprilie 2025
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro