Lăsata Secului este ultima zi în care se mănâncă de dulce, marcând începutul Postului Crăciunului. Ce nu este bine să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023? Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu sfințenie în această perioadă. Totodată, există anumite activități pe care credincioșii ar trebui să le evite pentru se pregăti de post așa cum se cuvinte.
Lăsata Secului este o zi importantă în tradiția creștin-ortodoxă și marchează ultima zi dinaintea Postului Crăciunului.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Ce fac majoritatea românilor în această zi
Această zi este ultima zi în care credincioșii se pot bucura de alimente de dulce, apoi urmează o perioadă de 40 de zile în care ei se vor abține de la carne, ouă, lactate și pește, exceptând zilele în care este dezlegare la pește.
În această zi, credincioșii se pregătesc pentru perioada de post ce va urma.
În această zi se face o masă mare, festivă, la care participă familia și prietenii și în care se servesc alimente de dulce.
Ei se pregătesc astfel pentru 40 de zile în care nu vor mai mânca astfel de preparate.
Dar postul nu înseamnă doar o restricție alimentară, ci și o perioadă de introspecție și concentrare asupra valorilor spirituale. Credincioșii se pregătesc de Nașterii Domnului abținându-se de la cele lumești. Anul acesta, postul începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, la 12 noaptea.
Astfel, Lăsata Secului este un moment pentru tradiții, pentru a sta cu familia și pentru pregătirea în vedere perioadei de post care urmează.
Anul acesta, Lăsata Secului este pe 14 noiembrie. În această zi se obișnuiește ca finii să vină la nași cu plocon, care constă într-un colac mare, o sticlă de vin și încă un preparat, la alegere, „de dulce”.
Această sărbătoare marchează începutul unei perioade de abstinența și se spune că la masa de Lăsatul Secului, invitații nu trebuie să vină cu mâna goală.
Ei ar trebui să aducă o găină friptă, un colac uns cu miere și o sticlă de vin.
Chiar dacă tradiția nu se mai respectă cu sfințenie, rămâne obiceiul ca la această masă festivă, invitații să aducă câte ceva.
O superstiție importantă, de care toată lumea ține cont de Lăsata Secului, este că nu trebuie să coși sau să speli haine în această zi. Se spune că așa vei atrage necazuri și boli în familia ta.
Citește și: Când pică lăsatul secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul
După masa festivă care a avut loc cu o zi înainte de începerea postului Crăciunului, toate vasele în care s-a gătit cu carne, ouă, lactate și pește se spală bine și se lasă cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu între în ele și pentru a fi purificate, având în vedere că în următoarele 40 de zile se va găti în ele de post.
Oamenii obișnuiau să dezinfecteze vasele de lut și ustensilele de lemn cu cenușă sau leșie.
De asemenea, toate resturile de la această masă mare se învelesc într-o față de masă și se aruncă afară, spre răsărit. În timp ce se aruncă, se rostește această frază: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”
Un alt obicei spune că în această seară se fac focuri purificatoare. Ele au menirea de a alunga spiritele rele. Tot în acest scop se ung ferestrele și ușile cu usturoi.