Cartoful este una dintre cele mai îndrăgite legume, mai ales în România. Majoritatea oamenilor consumă cartofi sub diferite forme, prăjiți, fierți. Puțini știu, însă, că sunt o minune pentru organism mâncați cruzi. Află la ce ajută, dar și ce alte beneficii mai are această legumă.
Dieteticianul Maria Laura Haddad-Garcia a vorbit despre consumul de cartofi cruzi. Mulți se întreabă dacă pot fi consumați fără a-i prepara, așa cum se întâmplă în cazul tuturor legumelor.
Deși cartofii cruzi oferă multe beneficii, trebuie menționat că unele persoane ar putea avea dificultăți în a-i digera în această formă. Pentru a evita potențialele complicații digestive, ar fi bine să-i consumăm în cantități moderate și să-i asociem cu alte alimente care pot facilita procesul de digestie.
Când se consumă în exces compuși precum solanina, prezenți atât în cartofii verzi, cât și în cei cruzi, poate apărea fenomenul de otrăvire acută. Acest aspect este deosebit de important de luat în considerare, în special în cazul copiilor.
Simptomele otrăvirii, în general, sunt ușoare și pot include vărsături, diaree și dureri abdominale, conform informațiilor furnizate de National Capital Poison Control. Cu toate acestea, există și posibilitatea ca aceste simptome să se agraveze, incluzând dureri de cap, roșeață, confuzie și febră.
Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții necorespunzătoare și sunt expuși la lumina soarelui, concentrația de glicoalcaloizi poate crește până la niveluri potențial toxice.
De aceea, este important să păstrăm cartofii într-un loc întunecos și răcoros pentru a evita acumularea acestor compuși și a ne asigura că sunt într-o stare sigură pentru consum.
Consumul de cartofi cruzi poate sprijini sistemul imunitar datorită conținutului lor de vitamina C, care joacă un rol important în combaterea infecțiilor și a bolilor.
Potasiul din cartofii cruzi contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale și la sănătatea generală a sistemului cardiovascular. De asemenea, fibrele ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la prevenirea bolilor de inimă.
Datorită conținutului lor de vitamina C și antioxidanți, cartofii cruzi contribuie la menținerea sănătoase și strălucitoare a pielii. Pot ajuta la reducerea inflamației, la combaterea acneei și la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
Cartofii sunt o legumă hrănitoare, sănătoasă, așa că de ce să nu încercăm să-ș includem în dieta noastră zilnică și să beneficiem de proprietățile lor benefice pentru sănătate, mai ales pentru că se găsesc foarte ușor și au un preț accesibil.