De ce dor încheieturile când vin ploile, de fapt. Tot mai multe persoane se plâng de faptul că au dureri de spate, genunchi sau alte încheieturi atunci când vremea este înnorată sau ploioasă. Puțini știu, însă, explicația clară în acest sens. Un medic celebru a clarificat situația.
În cadrul rubricii „Sfat de sănătate”, doctorul Tarek Nazer a abordat subiectul apariției durerilor articulare în sezonul rece. De asemenea, au fost dezbătute câteva concepții greșite legate de acest fenomen, cu care tot mai multe persoane se confruntă.
Există numeroase povești și credințe populare care sugerează că încheieturile devin dureroase sau rigide atunci când se apropie ploile. Medicul a spus, însă, că există și o explicație științifică în acest sens.
Astfel, pe măsură ce temperatura scade, presiunea atmosferică înregistrează, de asemenea, o scădere. Într-o încercare de a compensa această diminuare a presiunii atmosferice, articulațiile noastre reacționează prin creșterea presiunii interne.
„În acest caz, există și o explicație logică. În momentul în care scade temperatură, scade și presiune atmosferică. Articulațiile noastre încearcă să compenseze această scădere și astfel creşte presiunea intraarticulară.
În momentul în care crește presiune intraarticulară, apasă pe tot ce înseamnă structuri anatomice care se află în articulația respectivă, iar cele care suferă fie tendon, mușchi sau cartilaj deteriorat resimt un disconfort”, a spus medicul la Antena3.
Astfel, principalele motive pentru care apar durerile articulare sunt:
Dacă experimentezi dureri articulare, este important să ai grijă la dieta ta, deoarece unele alimente pot agrava inflamațiile și disconfortul articular. Iată câteva tipuri de alimente și ingrediente pe care ar trebui să le eviți sau să le limitezi dacă ai dureri articulare.
Citește și: Băutura care te scapă de durerile genunchilor. Ai deja toate ingredientele în bucătărie
Evită alimentele procesate, cum ar fi snack-urile, alimentele fast-food și produsele ambalate, deoarece acestea conțin adesea grăsimi trans și uleiuri parțial hidrogenate, care pot crește inflamația în organism.
Consumul excesiv de zahăr rafinat poate provoca inflamații și poate agrava durerile articulare. Încearcă să limitezi consumul de dulciuri, băuturi carbogazoase și produse de patiserie bogate în zahăr.
Redu consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în special în alimentele de origine animală, cum ar fi carne grasă, produse lactate integrale și unt. Aceste grăsimi pot agrava inflamațiile.
Consumul excesiv de alcool poate contribui la inflamații și poate agrava durerile articulare. În plus, alcoolul poate interacționa cu medicamentele pe care le iei pentru dureri articulare.
Pentru unele persoane, glutenul, o proteină găsită în grâu, secară și orz, poate provoca inflamații și disconfort articular. Pentru unele persoane, lactatele pot agrava durerile articulare.
Dacă ai senzații de disconfort după consumul de produse lactate, poți încerca alternative lactate, cum ar fi laptele de migdale sau iaurtul de soia.
Excesul de greutate pune presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special a genunchilor, șoldurilor și spatelui. Pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce durere semnificativ.
Află și: Ce probleme poți să ai dacă simți dureri de spate, în partea stângă. Sunt comune în rândul adulților
Consumă alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, nuci, semințe și pește gras (cum ar fi somonul și tonul). Aceste alimente pot ajuta la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate contribui la ameliorarea durerilor articulare.
O postură corectă este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale și a articulațiilor. Învață să fii conștient de postura ta și folosește accesorii ergonomice, cum ar fi scaune și mese reglabile, pentru a menține o postură corectă la locul de muncă și acasă.
Sub supravegherea medicului, poți lua în considerare utilizarea de suplimente precum glucozamina și condroitina, care au fost asociate cu reducerea durerilor articulare.
Dacă durerile articulare persistă sau devin severe, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament adecvat. Uneori, durerile articulare pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale serioase, care necesită îngrijire specializată.
Pentru multe persoane, terapia fizică și masajul pot fi modalități eficiente de a ameliora durerile articulare și de a îmbunătăți mobilitatea.