Cozonacul este desertul preferat de români în preajma sărbătorilor de Paște și Crăciun. Indiferent că alegi să-l prepari cu rahat turcesc, nucă, stafide sau cacao, cozonacul tronează pe masa festivă, așteptând să fie savurat de către invitați. Ce folosesc gospodinele pentru a unge preparatul deasupra.
Atunci când pregătești cel mai bun cozonac, gospodinele îți recomandă să ții cont de anumite trucuri. De exemplu, este foarte important să lași aluatul la dospit suficient timp, într-un valing de mari dimensiuni, acoperit cu pături sau prosoape.
Cozonacul trebuie să stea, de preferat, în bucătărie, acolo unde cuptorul aprins emană suficientă căldură. Un alt sfat prețios oferit de experți este să ungi cozonacul cu un ou bătut și puțin lapte, înainte de a-l pune la cuptor.
În acest fel, desertul tău va fi rumen, lucios și extrem de fraged, un adevărat deliciu culinar pentru cei care îl vor savura.
Când vine vorba de pregătirea ingredientelor pentru aluatul de cozonac, nu uita că acestea nu trebuie folosite deîndată ce au fost scoase din frigider, ci trebuie să fie la temperatura camerei.
Citește și Cea mai rapidă rețetă de cozonac. E ideală dacă ești pe grabă. Iese foarte gustos și pufos
Un alt sfat important este să frămânți coca de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute. Prima frământare trebuie să dureze între 40 și 50 de minute, iar următoarele două între 5 și 10 minute. Cum îți dai seama dacă aluatul este bun? Verifici să nu mai fie lipicios și să se poată desprinde de mână.
„Aluatul pentru cozonac trebuie lăsat la dospit la temperatura camerei, (peste 22-23 de grade) suficient timp astfel încât să-și mărească volumul.
Acest proces poate dura între 2-3 ore și 10-12 ore, în funcție de cât de energic este frământat și de temperatura camerei.
Umplutura prea multă va face ca aluatul cozonacului să fie necopt și neplăcut la gust. Multe gospodine sunt tentate să folosească multă umplutură (nucă, rahat, stafide, fructe confiate, migdale, alune, ciocolată).
Acest lucru va duce însă la transformarea dintr-un cozonac pufos la un chec necopt și deloc plăcut la gust.”, scriu cei de la ego.ro.
Citește și Când se fac cozonacii de Paște. Ziua în care toate gospodinele trebuie să îi prepare