Încă de anul trecut, gigantul Coca-Cola lua decizia de a schimba modul în care sunt prezentate sticlele sale din plastic. Unul din motive este și o directivă a UE ce va intra în vigoare anul viitor. Mulți s-au întrebat de ce capacele de Coca-Cola sunt lipite de sticlă, dar schimbarea banală ascunde un detaliu important.
Deși, așa cum spuneam în introducere, incluisv în România au fost introduse noile PET-uri, gigantul Coca-Cola anunța această schimbare încă din februarie 2022.
Vezi și: Cum reciclezi sticle și PET-uri la Kaufland România. Ce bonus primești dacă o faci
Printre primele state în care apăreau noile PET-uri, erau Marea Britanie și Germania, Coca-Cola Marea Britanie (CCGB) anunțând că va introduce noi capace atașate la sticlele sale de plastic, facilitând astfel reciclarea întregului ambalaj și asigurându-se că niciun capac nu rămâne în urmă.
”Începând de astăzi (n.r 17 mai 2022), consumatorii vor începe să vadă noile capace atașate la sticlele de 1,5 l de Fanta, Coca-Cola Zero Sugar și Diet Coke, urmând ca până la începutul anului 2024 să fie finalizată schimbarea pentru toate sticlele de plastic din gama de mărci ale CCGB.”, se arăta în comunicatul emis de companie la acel moment.
Deși mulți nu erau convinși de această măsură, având în vedere numărul imens de PET-uri peste tot în lume, gigantul dădea asigurări că sistemul de reciclabilitate se aplică la toate componentele sticlelor sale de plastic, inclusiv la capace.
”Coca-Cola este prima mare companie producătoare de băuturi răcoritoare care a anunțat schimbarea pentru întreaga sa gamă de produse.
Coca-Cola a anunțat inițiative majore, atât la nivel global, cât și local, pentru a contribui la crearea unei economii circulare pentru plastic, care sunt esențiale pentru ambiția Coca-Cola de a crea o lume fără deșeuri.
Anul trecut, compania a anunțat că și-a atins obiectivul de a utiliza 100% plastic reciclat – cu excepția capacelor și etichetelor – în toate sticlele sale de 500 ml sau mai mici vândute înainte de termen, contribuind la economisirea a aproximativ 29.000 de tone de plastic pe an.”, preciza Coca-Cola în comunicatele sale.
Așa cum explicam, răspunzând la întrebarea ”De ce capacele de Coca-Cola sunt lipite de sticlă?”, motivul este unul extrem de simplu.
Întregul ansamblu, PET și sticlă, este acum reciclabil 100%, asta însemnând că nu mai poți arunca capacul, ca și până acum.
Noul sistem a fost introdus și pe piața românească, începând cu luna mai a acestui an, inclusiv sub presiunea Directivei UE pe marginea reciclării cantităților imense de PET-uri, directivă ce va intra în vigoare din 2024.
Există o altă explicație, dată de Coca-Cola, conform căreia,”sticlele să fie returnate împreună cu capacul. Dacă un capac rămâne atașat de sticlă, acesta nu poate fi pierdut și rămâne în bucla de reciclare. Și dacă noul sistem este folosit corect, mica schimbare nu ar trebui să reducă plăcerea de a bea”.