Când primim înapoi banii pentru fiecare sticlă și PET reciclat. Anunțul oficial a fost făcut de Ministrul Mediului

Când primim înapoi banii pentru fiecare sticlă și PET reciclat. Anunțul oficial a fost făcut de Ministrul Mediului
Ce trebuie să știe românii despre programul reciclare-returnare. Anunțul făcut de Ministrul Mediului

Ministrul Mediului a făcut anunțul așteptat de foarte mulți români cu privire la programul de garanție-returnare! Tanczos Barna a oferit informații prețioase despre sistemul prin care sunt oferiți banii înapoi pentru fiecare sticlă și PET reciclat.

Ministrul Mediului, vești noi. Când o să fie pus în funcțiune sistemul de reciclare

Programul garanție-returnare urmează să fie analizat și avizat la Consiliul Concurenței, Ministerul de Finanțe și la ministerele de resort. Tanczos Barna a explicat că până la finalul anului următor, cel târziu, Hotărârea de Guvern o să fie pusă în funcțiune, așa că românii trebuie să fie atenți la anumite produse.

Mai exact, fiecare român ce o să cumpere un PET de bere sau o sticlă de apă o să fie nevoit să plătească cu 50 de bani mai mult pentru produs, suma reprezentând garanția pentru reciclare. În momentul în care recipientul o să fie dus înapoi la magazin, banii o să fie restituiți.

„A fost o dezbatere extrem de aprinsă între actorii care vor participa la implementarea acestui sistem, agenții economici, producătorii, retailerii, cei care vor avea obligația să instaleze acele automate, cei care vor trebui să instaleze punctele de colectare manuală, cei care vor trebui să construiască centrele de numărare, de reciclare.

Hotărârea de Guvern a plecat din minister, este în avizare și în analiză la Consiliul Concurenței, la Ministerul de Finanțe, la ministerele de resort. Cel târziu la sfârșitul anului următor trebuie puse în funcțiune.”, a declarat Ministrul Mediului la Europa FM.

Reduceri pentru reciclare. Ce au primit clienții unui lanț de supermarket-uri, vestea este incredibilă

Kaufland încearcă să reducă poluarea prin diferite campanii și surprize oferite clienților, introducând automate de colectare a deșeurilor în magazinele din România. Pot să fie aduse sticle de plastic PET, până la 3 litri, sticle de sticlă, până la 1 litru, și cutii de aluminiu, până la 1 litru.

În cazul în care clienții folosesc punctele de colectare, ei primesc cupoane de reducere ce pot să fie folosite în magazinele Kaufland. Dispozitivele au un mod de folosire extrem de simplu, ce poate să fie înțeles de oricine, căci aparatele identifică cutiile și sticlele și le sortează automat.

Mai mult, cupoanele de reducere la produse au un termen de valabilitate de până la 2 săptămâni. Românii ce își dorească să recicleze pot să găsească aceste aparate în parcările magazinelor Kaufland din țară, iar compania își dorește să extindă proiectul ingenios pentru ca toată lumea să beneficieze de el.