27 sept. 2023 | 14:38

De ce boală suferă Celine Dion, de fapt. Afecțiunea rară din cauza căreia trăiește un coșmar la doar 55 de ani

Monden
De ce boală suferă Celine Dion, de fapt. Afecțiunea rară din cauza căreia trăiește un coșmar la doar 55 de ani
Ce simptome are și de ce nu poate cânta

La începutul anului acesta, Celine Dion a anunțat că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide (SPS). Dion, în vârstă de 55 de ani, a postat atunci pe Instagram, spunând că trebuie să își anuleze restul turneului său mondial din cauza SPS, o afecțiune neurologică rară care nu are leac.

Boala de care suferă Celine Dion este incurabilă

Potrivit John Hopkins Medicine, Sindromul persoanei rigide este „o tulburare neurologică autoimună rară care provoacă cel mai frecvent rigiditate musculară și spasme dureroase care apar și dispar și se pot agrava în timp.

SPS se dezvoltă cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, dar, în cazuri rare, apare la copii și la adulții în vârstă. Se crede că SPS afectează una până la două persoane la un milion.

Citește și: Cele mai recente imagini cu Celine Dion îngrijorează fanii. Cântăreaţa, nevoită să anuleze concertul de la Bucureşti din 2023 din cauza unei boli neurologice

Simptomele sindromului persoanei rigide sunt foarte variate și depind de tipul de SPS cu care este diagnosticat pacientul, dar, potrivit John Hopkins Medicine, există câteva simptome comune care apar. 

Sindromul persoanei rigide provoacă cel mai adesea contracții musculare dureroase și spasme care încep adesea la nivelul picioarelor și al spatelui.

De ce boală suferă Celine Dion, de fapt

De ce boală suferă Celine Dion? În videoclipul emoționant, artista explica modul în care spasmele musculare cauzate de SPS afectează „fiecare aspect” al vieții sale și îi împiedică capacitatea de a performa.

De la acest anunț, Tara Zier, fondatoarea Fundației de Cercetare a Sindromului Persoanei Rigide, a declarat că înțelegerea de către public a acestei afecțiuni a crescut, ceea ce a dus la speranța persoanelor care se confruntă cu SPS că vor urma mai multe cercetări și finanțări.

„A fost un sentiment oribil că are această boală – pentru că știu ce înseamnă să treci prin etapele inițiale ale diagnosticului – dar atât de recunoscătoare pentru conștientizare”, a declarat Zier într-un interviu pentru CTVNews.ca.

„Boala are acest nume care nu îi face dreptate”.

Vezi și: Vești crunte despre Celine Dion. Starea ei de sănătate nu e bună: ”Durerile o paralizează. Nu poate merge”

SPS este descrisă de Institutul Național al Statelor Unite pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale ca fiind o tulburare cu „caracteristici” ale unei tulburări autoimune.

Aceasta afectează sistemul nervos central și face ca o persoană să aibă o sensibilitate crescută la zgomot, atingere și stres emoțional.

Zier și alți pacienți SPS spun că boala este mai mult decât mușchi înțepeniți, ea vine cu dureri și oboseală constante.

15 martie este Ziua Internațională de Conștientizare a SPS, iar Zier spune că deschiderea lui Dion cu diagnosticul ei a creat mai multă empatie față de o boală adesea invizibilă.

La câteva ore după ce a fost postat videoclipul, Zier a spus că fundația ei, singura din lume, a fost inundată de cereri pentru a comenta și a ajuta la explicarea a ceea ce este SPS. De asemenea, ea a spus că a existat o „creștere” a unor donații care au sosit.

Ce simptome are

Spasmele pot apărea în episoade, în special atunci când o persoană cu SPS este surprinsă sau speriată, sau se mișcă brusc. Temperaturile scăzute și stresul emoțional pot declanșa, de asemenea, un spasm muscular. La unele persoane, spasmele sunt provocate de anumite exerciții sau atingeri.

Zonele în care se produc contracțiile musculare pot fi rigide și asemănătoare cu o placă. Printre simptome se numără: Dificultate la mers, instabilitate și căderi din cauza spasmelor bruște, dificultăți de respirație dacă SPS afectează mușchii din piept și dureri cronice și slăbire.

Adesea diagnosticat greșit ca fiind boala Parkinson, scleroză multiplă, fibromialgie sau anxietate, potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NIHDS), un diagnostic definitiv poate fi pus cu ajutorul unui test de sânge care măsoară nivelul de anticorpi GAD.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Declarație comună: Rusia și China avertizează împotriva războiului nuclear și convin să extindă exercițiile militare
EVZ.ro
Sora lui Florin Salam trăiește un calvar. Se teme pentru viața ei
Digisport.ro
FOTO Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez
Adevarul
Superbacteriile care fac șah-mat sistemul medical. Omenirea este tot mai vulnerabilă în fața microorganismelor
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Mulți români cultivă roșii, dar fac o mare greșeală. Trucul care ajută pentru tomate perfect coapte
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii norocoși
Capital.ro
Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Şeful Casei de Pensii: "Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro