Este unul dintre cele mai consumate alimente la noi în țară, nu lipsește din serele și grădinile legumicultorilor, fie că sunt profesioniști sau amatori. Specialiștii au explicat de ce au roșiile vene dure și au dezvăluit cum poți să scapi de această problemă.
În ultimii ani se întâmplă tot mai des ca românii care locuiesc la casă să aleagă să își dedice un colț mai mic sau mare din teren cultivării legumelor, ierburilor aromatice și fructelor.
În acest mod, stau fără emoții, știind sigur că produsele pe care le pun pe masă pentru familie și prieteni chiar sunt naturale, crescute în condiții optime, fără să fie stropite sau tratate cu diferite substanțe ce să le accelereze dezvoltarea în mod artificial.
Roșiile sunt nelipsite din grădinile legumilcultorilor, în condițiile în care sunt prezente aproape mereu pe mesele românilor din toate colțurile țării. Sunt destul de ușor de cultivat, însă pentru a te bucura de o recoltă bogată și de bună calitate, trebuie să ții cont de câteva sfaturi și recomandări dezvăluite de specialiști din domeniu.
Un agronom a vorbit despre un fenomen întâlnit destul de des în cazul plantațiilor de roșii – apariția venelor dure. Cu toate că, în unele cazuri, este o caracteristică a soiului, de cele mai multe ori, indică o carență.
Te-ar putea interesa și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă. Vei avea o recoltă bogată şi super gustoasă
Potrivit specialistului, când roșiile din grădină au vene dure, înseamnă că planta se confruntă cu o lipsă de potasiu.
Dacă fenomenul este însoțit și de putregaiul superior, cel mai probabil, este vorba despre o carență de calciu.
Pentru a preveni aceste probleme, este important să oferim plantelor un aport adecvat de nutrienți necesari dezvoltării corecte, prin intermediul îngrășămintelor. În cazul roșiilor, sunt recomandate cele mai sărace în azot, excesul acestui element poate să împiedice absorbția de calciu și potasiu.
O altă cauză a apariției venelor dure este fitoplasmoza. În acest caz, din păcate, plantele nu pot fi tratate, trebuie îndepărtate din pământ cât mai repede, cu tot cu rădăcini, și arse.
Te-ar putea interesa și: Ce să plantezi neaparat lângă roșii ca sa aibă un gust mai bun. Așa cresc dulci și zemoase