Tensiunile ultimelor zile legate de criza dintre Statele Unite ale Americii și Iran au trezit multe semne de întrebare. Nu doar la nivel mondial, pentru că mulți locuitori ai țării noastre se întreabă ce se va întâmpla în viitorul apropiat și dacă într-adevăr se va declanșa un al Treilea Război Mondial.
Speculațiile s-au amplificat în dimineața de 8 ianuarie, când au început să sune alarmele, în toate orașele țării. Sirenele au pornit încă de la primele ore ale dimineții. Din fericire, nu a fost anunțat începutul unui conflict mondial, ci așa cum se întâmplă în prima zi de miercuri a fiecărei luni calendaristice, a fost aplicat un excercițiu al IGSU. În mod cert nu este pentru prima dată când se poate remarca sunetul distinctiv produs de aceste sirene, cu rol de avertizare.
Exercițiul practicat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă poartă denumirea de miercurea alarmelor și a început la ora 10:00. Alarmele au pornit astăzi la respectiva oră în toate orașele României și au ca scop îmbunătățirea timpilor de reacție ai autorităților. De asemenea, este un exercițiu destinat și testării mijloacelor tehnice. Sirenele din țară au emis semnalul de „alarmă aeriană”, cu rolul de prevenire a populației civile asupra apariției unui pericol major.
În cazul unui astfel de amenințări reale, locuitorii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, dar și să se pregătească pentru evacuare. Odată cu declanșarea sistemului de alarmare a populației, trebuie aplicate și măsuri de adăpostire. La fel, cetățenii mai sunt informați că trebuie să respecte mesajele primite din partea autorităților, inclusiv prin intermediul aplicației speciale pe mobil de la DSU. Exercițiul ar fi trebuit să aibă loc în prima zi de miercuri a lunii, însă aceasta a fost marcată de 1 ianuarie. De aceea, IGSU a amânat procedura cu o săptămână, potrivit news.ro.
Miercurea alarmelor reprezintă o măsură aplicată încă din luna august a anului 2017 și se desfășoară în acest mod, în prima zi de miercuri din fiecare lună a calendarului. La fel, sunt destinate testării mijloacele tehnice care există la nivel național, pentru a fi îmbunătățită reacția autorităților în situațiile de urgență.