De 1 Mai, ISU face românilor o surpriză care o să te bucure și pe tine

De 1 Mai, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face românilor o surpriză ca să te bucuri de liniște de sărbătoarea favorită a românilor.

ISU a anunțat pe 30 aprilie, prin intermediul aplicației DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) că renunță, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, la Miercurea Alarmelor. Reprezentanții ISU s-au gândit că acele alarme deja sâcâie mulți orășeni, mai ales că oricum nu avertizează nicio urgență, așa că vor lua și ele o „vacanță” care se prelungi până în luna iunie.

Pentru ca în minivacanța de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii – să vă petreceți timpul liber în liniște, alături de prieteni și de cei dragi, sirenele de alarmare nu vor suna în Capitală și în județele țării. Derularea exercițiului național „Miercurea Alarmelor” va continua din iunie, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, de la ora 10.00, a anunțat purtătoarea de cuvânt a IGSU.

Acest program a fost lansat de IGSU și sprijinit de DSU încă de acum doi ani și este destinat verificării sistemului de alarmare a populației despre iminența unui pericol și, implicit, dezvoltării reacției cetățenilor în situații de protecție civilă. Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derulării permanente a acestor antrenamente lunare.

De ce aceste alarme periodice ar putea avea exact efectul contrar

Acest obicei de a pune în funcțiune acele alarme a fost reluată abia anul trecut, după o pauză de ani de zile care le-a afectat serios modul de funcționare. Unele abia dacă mai aud, iar în zonele periferice ale Capitalei în mod evident, nu se aud deloc.

ISU face în fiecare lună acele simulări, dar scopul lor real este mai degrabă de a le menține în funcțiune, să se asigure că vor fi funcționale atunci când va fi nevoie de ele. Problema este că simularea lor continuă nu face decât să obișnuiască oamenii să stea liniștiți. În momentul când chiar va fi o urgență, nu va reacționa nimeni la acele alarme (mai ales dacă urgența se va întâmpla într-o zi de miercuri).

Alarmele și simulările au și ele rolul lor. La un moment dat, mai trebuie să și înceteze și trebuie găsite alte metode mai eficiente de mentenanță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI