Să dormi bine este extrem de important. Calitatea și cantitatea de ore de somn pe care le dormim noaptea stau la baza unui stil de viață sănătos. Se știe că vârsta sau stilul de viață al oamenilor sunt câțiva dintre factorii care ne influențează timpul pe care-l alocăm odihnei. În ce măsură afectează somnul menținerea unei greutăți sănătoase.
Noi cercetări pe acest subiect merg puțin mai departe și clarifică modul în care somnul influențează și menținerea greutății. Raportul, care tocmai a fost prezentat la Congresul European pentru Obezitate (ECO2022), desfășurat anul acesta la Maastrich (Olanda), a concluzionat că, indiferent de vârstă, numărul de ore are o mare influență asupra menținerii greutății unei persoane.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 190 de adulți cu probleme de greutate, care au fost instruiți să urmeze o anumită dietă strictă timp de opt săptămâni. Toți participanții au pierdut, în medie, 12% din greutatea corporală.
Scopul studiului a fost acela de a afla cauzele directe care au afectat menținerea acelei noi greutăți pe parcursul unui an, astfel încât au măsurat atât obiceiurile de somn, cât și calitatea somnului tuturor participanților.
„Adulții care nu dorm suficient, cel puțin șase ore, sau al căror somn este de proastă calitate, pot lua kilograme în plus. Exercițiile fizice îmbunătățesc semnificativ calitatea somnului și sunt de mare ajutor.”, spune coautorul studiului și medicul Adrian Bogh.
La rândul ei, José Martínez Madrid, biolog și membru al Societății Spaniole de Somn, clarifică faptul că greutatea nu poate fi influențată doar de numărul de ore de somn, ci și calitatea slabă a somnului.
Citește și Două mari secrete ale oamenilor longevivi au fost dezvăluite. Ce îi ajută să trăiască mult
Specialiștii sunt convinși că privarea de somn duce la dereglarea metabolică, deoarece timpul suplimentar petrecut treaz poate crește oportunitățile de a mânca.
În plus, este foarte important să dormim cu lumina stinsă, pentru ca somnul să fie mai adânc și, astfel, greutatea corporală să rămână la același nivel, susțin cercetătorii.
„Dacă dormi mai puțin de 5 ore, crește grelina, un hormon care ne crește dorința de a mânca și, de asemenea, se produce mai puțină leptina, fiind hormonul care ne controlează senzația de sațietate.
În orice caz, nu ar trebui să reducem orele de somn din acest sau din alte motive, deoarece vom afecta multe alte procese din corpul nostru.
Acest lucru nu este necesar doar la nivel fizic, pentru odihna musculară, repararea țesuturilor etc., dar s-a văzut și că este necesar să dormi în faze profunde (somn REM) pentru o funcționare corectă a creierului”, notează specialistul pentru publicația La Vanguardia.