Două mari secrete ale oamenilor longevivi au fost dezvăluite. Specialiștii în sănătate sunt de părere că anumite obiceiuri sănătoase îți pot prelungi viața. Longevitatea este definită ca „viață lungă” sau „o durată mare de viață”. Termenul provine din cuvântul latin longaevitās. În acest cuvânt, sunt combinate alte două: longus (lung) și aevum (vârstă), într-un concept care înseamnă un individ care trăiește mult timp.
Foarte importantă, în procesul către menținerea longevității, este mișcarea fizică. Conform medicilor, 10.000 de pași făcuți zilnic te vor ajuta să îți prelungești durata de viață. Studiile arată că mișcarea activează anumite gene ce mențin tinerețea corpului și a creierului. Apoi, un alt factor important care contribuie la longevitate este alimentația. Este, prin urmare, indicat să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a te menține în formă.
De asemenea, cercetătorii mai susțin că o porție de ciocolată neagră (12 grame) în fiecare săptămână poate avea rol la longevitate. Ciocolata neagră susține sănătatea inimii, echilibrează sistemul imunitar, combate diabetul și îmbunătățește funcția cerebrală, susțin specialiștii.
Pentru un plus de sănătate, este indicat să combini ciocolata neagră cu câteva nuci. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că nucile, mai exact cinci porții pe săptămână, sunt asociate cu un risc scăzut de deces și cu o speranță de viață mai mare cu 1,3 ani.
Cercetătorii au mai indicat și faptul că dacă ai un câine sau o pisică te poți considera norocos. Un studiu recent a relevat faptul că cei care au animale de companie sunt mai fericiți, trăiesc mai mult și au un stil de viață mai organizat decât cei care nu au.
Nu există neapărat un stil de viață ideal, însă adoptarea anumitor obiceiuri poate contribui la longevitate:
De asemenea, se crede că factorii genetici reprezintă până la 25% până la 30% din speranța de viață. Genele specifice implicate sunt încă studiate, dar variații în câteva gene au fost legate de longevitate, inclusiv genele APOE, FOXO3 și CETP.