Toți românii trebuie să știe de ce acte ai nevoie ca să faci succesiunea în 2024! Acest proces este unul destul de anevoios, însă trebuie făcut pentru ca fiecare moștenitor să își primească partea din averea lăsată de părinții lor defuncți. Vezi în rândurile de mai jos de ce acte ai nevoie, dar și taxe trebuie să plătești.
Ce este succesiunea? Ei bine, potrivit Codului Civil, succesiunea este modul în care bunurile și averea unei persoane decedate sunt transferate legal către membrii familiei sau moștenitorii desemnați. În absența unui testament care să stabilească altfel, succesiunea legală se bazează pe gradul de rudenie, fiecare moștenitor primind o parte din bunurile lăsate în urmă. Citește și De ce acte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament? De unde poți ridica certificatul de atestare fiscală și cel energetic
Pentru a demara procesul de succesiune în 2024, trebuie să ai la îndemână o serie de acte necesare. Iată o listă a acestor acte:
Potrivit legii, moștenitorii legali au prioritate în succesiune. Aceștia sunt împărțiți în mai multe clase, în funcție de gradul de rudenie față de persoana decedată. Iată care sunt aceste clase:
Trebuie să știi și ce taxe ai de plătit pentru a face succesiunea în anul 2024. Taxa de succesiune variază în funcție de valoarea bunurilor succesorale și este adesea stabilită în conformitate cu grila notarilor. Citește și Se poate face succesiunea fără toți moștenitorii? Ce prevede legea și care este procedura
Dacă succesiunea este înregistrată în fața unui notar, vei plăti taxe notariale, care sunt calculate în funcție de valoarea totală a bunurilor succesorale. Aceste taxe sunt împărțite între toți moștenitorii. În cazul în care există un singur moștenitor, acesta va plăti taxa în întregime.
Poți fi supus plății unui impozit de 1% asupra valorii totale a moștenirii. Legea prevede însă că acest impozit poate fi scutit dacă succesiunea este înregistrată într-un interval de maximum doi ani de la data decesului.