Dacă ai o locuință de vânzare și nu știi exact pașii pe care trebuie să-i urmezi, îți arătăm în materialul care urmează de ce acte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament. Regăsești mai jos o listă completă cu cele necesare vânzării unui apartament, înainte de a face tranzacția.
A vinde un apartament este un pas extrem de important, căruia trebuie să îi acorzi o atenție sporită. Deși ai găsit cumpărătorul, este bine să știi de ce acte exacte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament. Este musai că selectezi actele necesare pentru vânzarea locuinței, pentru a nu fi luat prin surprindere atunci când ajungi la notar. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a grăbi procesul de vânzare.
Pentru început, dacă ești singurul proprietar al apartamentului, vei avea nevoie de cartea de identitate, actul de proprietate al imobilului respectiv și un extras de la cartea funciară, care îți arată situația apartamentului. Acest document poate fi obținut cu ajutorul notarului de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în baza unui formular tipizat pe care proprietarul trebuie să-l completeze.
Pentru eliberarea unui astfel de document trebuie să scoți din buzunar în jur de 20 de lei și durează în jur de două zile. Dacă dorești să ți-l elibereze în aceeași zi trebuie să plătești 100 de lei.
De ce acte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament. Cel mai important document este un antecontract de vânzare-cumpărare. Pe baza acestuia îți vei asuma răspunderea că vei vinde imobilul către persoana interesată, care la rândul ei, se angajează să îl cumpere. De reținut, însă! Nu ești obligat să vinzi imobilul, dar dacă te răzgândești, va trebui să plătești persoanei interesate ceva daune menționate în antecontract.
Dacă apartamentul nu este pe numele tău și există doi coproprietari, este musai să mergeți împreună la notar pentru semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare.
În afară de actele prezentate mai sus, mai ai nevoie de:
Dacă ai moștenit apartamentul, trebuie să prezinți la un notar public pentru eliberarea certificatului de moștenitor înainte de a-l vinde.
Citește și: Când se pierde dreptul la moștenire. Care sunt prevederile Codului Civil
De asemenea, certificatul de atestare fiscală este emis de Administrația Financiară în termen de două zile lucrătoare și are o perioadă de valabilitate de 30 zile. Acest document conține informații referitoare la situația plății impozitelor, precum și la alte obligații fiscale de plată ce sunt datorate autorității administrației publice locale.
În ceea ce privește cadastrul și intabularea, acestea vor fi realizate de către un expert autorizat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru a obține actele necesare cadastrării ai nevoie de:
Documentația cadastrală poate fi eliberată în aproximativ 20 de zile. Dacă se face în regim de urgență, poate costa și 1600 de lei.
În prezent, legislația obligă persoanele care vor să vândă apartamente să prezinte un certificat de performanță energetică. Acest document se eliberează de la un auditor energetic pentru clădiri, atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraței Publice. Este valabil 10 ani și se emite în două zile lucrătoare.
La final, după ce ai strâns toate actele necesare vânzării unui imobil, mai ai nevoie de adeverința de la asociația de proprietari. Această adeverință se predă în original și este valabilă două săptămâni. Pentru a fi validă, pe adeverință trebuie să se regăsească ștampila asociației de proprietari.
Citește și: Schimbările care au loc începând cu ianuarie 2023. Românii vor scoate şi mai mulţi bani din buzunar