De ce a refuzat Stela Enache toate concertele de Revelion, după 50 de ani. „Au fost nopţi superbe, am cântat chiar şi în Brazilia” EXCLUSIV

De ce a refuzat Stela Enache toate concertele de Revelion, după 50 de ani. „Au fost nopţi superbe, am cântat chiar şi în Brazilia” EXCLUSIV
De ce a refuzat Stela Enache toate concertele de Revelion. Dezvăluiri în exclusivitate despre viața cântăreței.

De ce a refuzat Stela Enache toate concertele de Revelion. Stela Enache, inegalabilă artistă de muzică ușoară care se identifică de 36 de ani cu piesa „Ani de liceu”, coloana solonoră a pelicului de succes „Liceeni”, nu mai este tentată, ca odinioară, să fie pe scenă și de Sărbători. După ce, timp de 50 de ani, a susținut recitaluri în toate colțurile lumii, solista ne-a declarat, în exclusivitate pentru Playtech Știri, că, de Revelion, a ales să se odihnească. Și că a venit momentul ca, măcar în Noaptea dintre Ani, să mai cânte și alții pentru ea, la petreceri.

De ce a refuzat Stela Enache toate concertele de Revelion

În anii comunismului, Stela Enache (72 de ani) a strălucit în lumina reflectoarelor, în toate colțurile lumii, în lungile turnee. A cântat și pe vase de croazieră, pentru turiștii de toate naționalitățile. Iată însă că, după ce timp de 50 de ani a fost aplaudată la petrecerile de Revelion, celebra cântăreață a decis că a venit momentul să se bucure și ea, în Noaptea dintre Ani, de o petrecere alături de cei dragi.

„Eu am avut multe concerte, anul acesta, dar, de Sărbători, nu voi cânta. Vreau să stau liniștită, am avut o lună încărcată. De Revelion, în general, mi-am propus să nu cânt niciunde. Am avut Revelioane în Brazilia, la Ecuador, pe vase de croazieră.

Am avut niște Revelioane superbe. Acum mi-am propus însă să stau frumos cu prietenii, pentru că ani și ani am cântat eu pentru alții, acum a venit momentul să mai cânte și alții pentru mine”, a declarat Stela Enache, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

„Urechea este făcută doar pentru un anumit grad de decibeli”

Stela Enache nu înțelege însă de ce unii soliști aleg să cânte foarte tare. Ea a învățat să-și tempereze tonalitatea în Norvegia, unde artiștilor li se punea în față un display care îi avertiza când depășeau un anumit număr de decibeli. În caz contrar, lumina se întrerupea brusc.

„Din păcate, mulți artiști cântă foarte tare, și în România, trebuie să fie un pic mai încet. Să știți că muzica poate să și deranjeze, dacă este la un nivel foarte ridicat. Cunosc muzicieni care suferă de chestia asta, unii surzesc. În general, inginerii de sunet suferă de urechi, au necazuri cu auzul, pentru că vor să asculte muzica tare. Există boala asta a tăriei, a muzicii date la maximum, dar mulți nu-și dau seama că pot avea mai apoi probleme.

Urechea este făcută doar pentru un anumit grad de decibeli. De exemplu, când am cântat în Norvegia, aveam în față un display, în culorile verde, galben și roșu. Când ajungeai la roșu se întrerupea brusc lumina. Eram cu ochii pe acel display, ca să nu ne facem de băcănie și să se taie curentul”, ne-a mai spus artista, una dintre cele mai talentate și mai frumoase ale „Generației de Aur”.

Ce spune Stela Enache despre noua generație de liceeni

Artista cu voce de aur este adorată de toate generațiile, piesa „Ani de liceu”, compusă de regretatul ei soț, Florin Bogardo, fiind ascultată și la 36 de ani de la lansare. Stela Enache a cântat pentru generația de liceeni a anilor 80, când nu existau telefoane mobile și calculatoare, când adolescenții se întâlneau și stăteau pur și simplu la povești. Ca o trecere peste timp, lucrurile sunt însă cu totul diferite, în prezent. Tehnologia, fiind la putere, influențează serios relațiile dintre oameni.

„Acum, copiii ascultă muzică tare în căști, au tablete și telefoane mobile. Toate acestea le pot afecta vederea și auzul. Copiii se întâlnesc și sunt cu telefoanele în mână. De ce trebuie să vorbesc cu altul, în telefon, când eu sunt cu prietenii la masă? Sau de ce își scriu când, de fapt, sunt la aceeași masă? Sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg.

Citește și: Secretul Stelei Enache s-a aflat. Cum se menține tinerică la 70 de ani, de fapt

Ceva nu e în regulă, s-a schimbat tot. Aceasta este generația de acum. Dacă s-ar face o a doua parte a filmului Liceeni, probabil, piesa mea, dacă o voi mai cânta, va suferi serioase modificări de text!”, ni s-a mai confesat artista Stela Enache.

Urmăriți Playtech.ro și pe