13 feb. 2022 | 13:31

De câte ori te poți reinfecta cu Omicron în doar o lună, conform specialiștilor

Sănătate
De câte ori te poți reinfecta cu Omicron în doar o lună, conform specialiștilor
Ce știm despre reinfectare cu varianta Omicron

Încă de la depistarea ei, s-a demonstrat că varianta Omicron provoacă boli mai puțin grave. Dar, mai spun specialiștii, aduce cu sine și un risc crescut de reinfectare. Acest lucru a fost demonstrat recent de cercetători. Un studiu publicat în decembrie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Imperial College London a arătat că Omicron are de cinci ori mai multe șanse de a reinfecta oamenii decât varianta Delta, dominantă anterior.

Ce știm despre reinfectare cu varianta Omicron

După aproape doi ani de pandemie, ar fi greu de găsit o singură persoană care să nu fi avut Covid-19 sau să nu cunoască pe cineva care a avut. Unii oameni au avut chiar ghinionul de a lua virusul de mai multe ori.

Da, este posibil să te infectezi de mai multe ori, mai ales acum când varianta Omicron a devenit dominantă. O analiză a Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA) a arătat că aproximativ una din 10 persoane cu varianta Omicron din Anglia a contractat anterior Covid-19.

Studiile britanice privind Omicron au sugerat că infectarea anterioară oferă o protecție slabă împotriva noii tulpini. Cercetătorii au descoperit că varianta Omicron evită în mare măsură imunitatea în urma unei infecții anterioare sau a două doze de vaccin.

Un studiu al tuturor cazurilor de Covid confirmate prin testul PCR în Anglia între 29 noiembrie și 11 decembrie a concluzionat că pacienții care au contractat deja virusul au avut doar aproximativ 19 % protecție împotriva Omicron.

Cifra a fost aproximativ în concordanță cu două doze de vaccin Covid, despre care oamenii de știință au estimat că aveau o eficacitate de până la 20 la sută împotriva noii variante. Miniștrii au remarcat că datele au arătat importanța vaccinului de rapel, care se crede că oferă protecție împotriva a aproximativ 55 până la 80 la sută din cazurile simptomatice.

Cât de repede poți contracta din nou

La întrebarea dacă este posibil să te infectezi cu varianta Omicron de două ori, până în prezent, nu există suficiente date pentru a spune dacă oamenii pot fi reinfectați cu Omicron. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea organismelor de sănătate publică definesc reinfectarea ca fiind două rezultate pozitive la testul pentru aceeași persoană la 90 sau mai multe zile distanță.

Semnele reziduale ale infecției cu Covid pot apărea timp de până la trei luni la un test PCR, astfel încât singurul mod fiabil de a vorbi despre reinfectare este de a include o fereastră de 90 de zile între testele pozitive.

Primul caz Omicron a fost identificat în Marea Britanie abia la 27 noiembrie, astfel încât nu a existat suficient timp pentru a stabili în mod fiabil dacă este posibil ca oamenii să fie reinfectați.

Este „cu siguranță posibil” ca Omicron să fi infectat de mai multe ori

Cu toate acestea, UKHSA a declarat că este „cu siguranță posibil” ca Omicron să fi infectat de mai multe ori, la fel cum este posibil să fim infectațide două ori orice variantă Covid. Studiile din Marea Britanie nu au analizat încă cât de probabil este acest lucru.

„Nu este clar, în acest moment, ce nivel de imunitate apare după o infecție cu Omicron. Bănuiesc că, în timp, da, probabil că te poți reinfecta.

Dar nu avem încă aceste date, deoarece Omicron există doar din octombrie/noiembrie.”, declară Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară din SUA.

La cât timp după ce ai luat Covid poți fi reinfectat?

Cercetările au arătat că, pentru persoanele care se recuperează de la Covid-19, imunitatea poate dura de la aproximativ trei luni până la câțiva ani. Cu toate acestea, nu este imposibil ca unele persoane să se reinfecteze mai devreme de atât.

„Există unele persoane care au ideea că, după ce ai contractat o infecție naturală, vei fi protejat permanent împotriva Covid-19 ca și cum ar fi vorba de rujeolă.

Dar cei doi viruși care provoacă aceste infecții sunt foarte, foarte diferiți. Protecția împotriva coronavirusului se diminuează în mod natural după o perioadă de timp.”, declară Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

Un studiu realizat în octombrie 2021 de către Școala de Sănătate Publică din Yale a raportat că persoanele nevaccinate ar trebui să aibă imunitate împotriva reinfectării între trei și 61 de luni. Cu toate acestea, aceste date au fost înregistrate și publicate înainte de apariția variantei Omicron, conform iNews.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro