Testul PCR creat de cercetătorii români, o armă utilă în lupta împotriva covid-19. Ce poate detecta, de fapt

Testul PCR creat de cercetătorii români, o armă utilă în lupta împotriva covid-19. Ce poate detecta, de fapt
Cercetătorii care au participat la crearea testului PCR Sursă foto: B1TV

Vești bune de la Iași, acolo unde cercetătorii români au creat un test PCR care poate detecta atât tulpina virusului Sars-CoV-2, cât și stadiul actual al infecției. Din fericire, aceste descoperiri vin în spirijinul medicilor, care aleg tratamentul cel mai potrivit în funcție de informațiile furnizate în urma testului PCR.

În cât timp se află rezultatul testului

Reușită medicală la Iași după ce mai mulți cercetători români au creat un test PCR care este capabil să detecteze simultan trei gene. Acesta conține, de asemenea, o schema de interpretare a rezultatelor. Potrivit primelor informații, testul a fost creat după o muncă asiduă de 8 luni, fiind dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat. Noul test PCR este destinat exclusiv spitalelor, putând fi folosit atât pentru testarea pacientului, cât și pentru diagnosticare.

O altă veste bună oferită de cercetători este aceea privind eficiența testului, dând asigurări că are precizie de 100%, rezultatul aflându-se într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai rapid față de cele clasice.

De asemenea, coordonatorii proiectului de cercetare au explicat că acest test poate oferi pe lângă detectarea prezenței sau absenței virusului și cantitatea de virus din organism, stabilind astfel stadiul bolii fiecărui pacient.

 “Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”, a explicat Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare.

„Putem spune că cercetarea românească a produs ceva”

Prețul unui astfel de kit pornește de la 300 de euro și va fi prezentat la cel mai mare târg international medical desfășurat în Germania, potrivit Antena3.

 ”Am observat după ce am terminat că este la fel de eficace, determină la fel de bine ca liturile comerciale cu o precizie chiar mai bună pe finalul sau începutul infecţiei”, a declarat Gianida Dodi, cercetător.

O primă impresie a avut și Bogdan Ionel Tamba, profesor universita UMF IAŞI, care a explicat motivul pentru care s-a muncit pentru descoperirea unui asemenea test.

”Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”, a explicat acesta, potrivit stirileprotv.ro.

Dana Stan, cercetător, doctor în chimie și fondator al companiei DDS Diagnostic a oferit câteva informații despre kitul pentru testare Covid-19 creat în laboratoarele din Iași.

“KITUL MULTIPLEX RT-PCR SARS-CoV-2 pe care îl lansăm pe piață este rezultatul muncii susținute și dedicării echipei noastre, dar și al partenerilor și colaboratorilor noștri în procesul global de combatere a pandemiei de Covid-19. Este o reușită a eforturilor noastre depuse în scopul îndeplinirii misiunii pe care ne-am propus-o. Este un kit robust, testat pe o gamă largă de echipamente de RT-PCR aflate pe piață, un produs competitiv cu cele mai bune și eficiente produse similare de pe piața internațională. Avantajul în fața acestora este faptul că este un produs 100% românesc”, a explicat aceasta.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI